Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Μόνη αντιβίωση στον φασισμό, η παιδεία

Την παιδεία υπέδειξαν ως αντίδοτο σε φαινόμενα όπως η Χρυσή Αυγή τόσο ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Ν. Κιάος, όσο και ο μητροπολίτης Σιατίστης, Παύλος, σε εκδήλωση με ανάλογο θέμα στη Νάουσα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών


«Μόνη αντιβίωση στον φασισμό, η παιδεία». Αυτό υποστήριξαν καθαρά και ξάστερα, μιλώντας σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, στη Νάουσα, ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, δημοσιογράφος Νίκος Κιάος και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος. Ομιλητές και οι δύο στην εκδήλωση της οργάνωσης «Διαρκής Παρέμβαση» με θέμα «Με την τέχνη και τον πολιτισμό ενάντια στον φασισμό», που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο της πόλης, προβλημάτισαν και προειδοποίησαν για το ναζιστικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής που απειλεί την ελληνική κοινωνία.
«Ο φασισμός δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ελλάδα. Το καινούργιο είναι η ακραία επιθετική και δολοφονική του έκφραση. Η έκφραση των ναζί, των φασιστών, που δείχνουν να αποκτούν νέα δύναμη, υπό την κάλυψη του κοινοβουλευτικού μανδύα. Τα μέτρα, τα μνημόνια, η πολιτική εξαθλίωση, η ανασφάλεια και η φτώχεια συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής, αλλά υπήρχε και έδαφος στην κοινωνία, με νοοτροπίες και διαθέσεις, όπου καλλιεργήθηκε η νοοτροπία του φασισμού», τόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Κιάος, παραλληλίζοντας τους ταγματασφαλίτες της γερμανικής κατοχής με τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής που επιτίθενται, ενίοτε με την κάλυψη ή την ανοχή της αστυνομίας, σε διαδηλωτές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Ο ναζισμός δεν διαθέτει ιδεολογικό υπόβαθρο. Είναι η μεγεθυσμένη έκφραση, η εκδήλωση του κτήνους. Μόνη αντιβίωση, η αληθινή παιδεία. Η τέχνη απάντησε στον ναζισμό, όχι μόνο με τη ζωή τους που έδωσαν οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά με τη δουλειά τους στη λογοτεχνία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τις εικαστικές τέχνες», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κάνοντας εκτενή αναφορά στον Μάνο Χατζιδάκι, που υπήρξε συχνά θύμα ρατσιστικών επιθέσεων.
«Πρέπει να ξαναζήσουμε τον ναζισμό για να ξυπνήσουμε;» αναρωτήθηκε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος, που πάντα με τους πύρινους λόγους του κατακεραυνώνει το νέο ναζιστικό μόρφωμα. «Η αντίσταση στον φασισμό είναι θέμα παιδείας, που όμως στη χώρα μας έχει τελειώσει, με ένα άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα…» κατήγγειλε. «Ποιος λοιπόν μιλάει σήμερα στα παιδιά μας; Πώς σ’ αυτόν τον τόπο που πολέμησε τον ναζισμό υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που τον υποστηρίζουν και τον θαυμάζουν; Λένε πως είναι αποτέλεσμα της απόγνωσης, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη απόγνωση από τον ναζισμό; Διδάξαμε στα παιδιά μας τη σκληρότητα και την ανελέητη στάση του ναζισμού; Σήμερα την πατρίδα μας την ντροπιάζει το “ναι” σε μια άλλη κατοχή…» κατέληξε με νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: