Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Έκκληση Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στα κράτη να επιτρέπουν ασφαλή διέλευση και να κρατούν σύνορα ανοιχτά για τους Σύρους πρόσφυγες

Περίληψη των δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη 

πηγή: left.gr
Η Υ.Α. κάνει έκκληση στα κράτη να επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση και να κρατούν τα σύνορά τους ανοιχτά για τους Σύρους πρόσφυγες


Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Σύρων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη, η Υ.Α. εκφράζει την ανησυχία της για τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την πορεία τους και στα σύνορα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι συγκλονιστικές περιπτώσεις πνιγμού στη θάλασσα εκατοντάδων Σύρων, καθώς και περιστατικά όπου οι Σύροι συναντούν επικίνδυνα εμπόδια στο ταξίδι τους.

Η Υ.Α. εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για το γεγονός ότι μόνο 200 άτομα επέζησαν από τη βύθιση ενός πλοίου το οποίο μετέφερε 400-500 Σύρους και Παλαιστίνιους από τη Συρία, στις 11 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ότι αιτία της τραγωδίας φέρεται να είναι η ρίψη πυρών μετά την αναχώρηση του σκάφους από τη Λιβύη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις επιβάτες και να καταστραφεί το κύτος του πλοίου.

Όλο και περισσότεροι Σύροι διασχίζουν τη Μεσόγειο από την Αίγυπτο προς την Ιταλία. Ως λόγο, αναφέρουν την αυξανόμενη ανησυχία για την ασφάλειά τους, καθώς και περιστατικά σωματικών επιθέσεων, λεκτικών απειλών, κράτησης και απέλασης. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εκτιμά ότι 250.000 - 300.000 Σύροι διαμένουν σήμερα στην Αίγυπτο, εκ των οποίων 122.774 έχουν καταγραφεί από την Υ.Α. Αναγνωρίζουμε τη γενναιόδωρη φιλοξενία της Αιγύπτου σε τόσο πολλούς Σύρους πρόσφυγες και τη συγχαίρουμε για αυτό.

Στο διάστημα 1ης Ιανουαρίου - 30 Σεπτεμβρίου 2013, έφτασαν στις ιταλικές ακτές 7.557 Σύροι και Παλαιστίνιοι. Από αυτούς, οι 6.233 μετέβησαν εκεί από τις αρχές Αυγούστου και μετά. Η πλειοψηφία των Σύρων προσφύγων που φτάνουν στην Ιταλία συνεχίζουν την πορεία τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης για να ζητήσουν άσυλο.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων που πραγματοποιούν το ταξίδι. Καθώς το κόστος του ταξιδιού μπορεί να κυμαίνεται από 2.000 έως 5.000 δολάρια ανά άτομο, μερικές οικογένειες επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους στην Ευρώπη ασυνόδευτα, μαζί με συγγενείς ή φίλους.
Δεν καταφέρνουν όλα τα σκάφη να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους. Στις 11 Οκτωβρίου, ένα πλοιάριο που είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια με περίπου 112 επιβάτες (εκ των οποίων οι 40 ήταν Σύροι) βυθίστηκε πριν φτάσει στην ανοιχτή θάλασσα. Ανακτήθηκαν δώδεκα πτώματα, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά. Οι επιζώντες βρίσκονται υπό κράτηση σε δύο αστυνομικά τμήματα.

Η Υ.Α. σημειώνει με ανησυχία ότι περισσότεροι από 800 Σύροι έχουν συλληφθεί από τον Αύγουστο στην Αίγυπτο, καθώς επιχείρησαν την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα. Άλλοι 144, συμπεριλαμβανομένων 44 παιδιών, έχουν απελαθεί σε τρίτες χώρες. Παρόλο που δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, περίπου 589 Σύροι παραμένουν σε διοικητική κράτηση. Μεταξύ αυτών βρίσκονται γυναίκες και 84 παιδιά. Η Υ.Α. επιδιώκει πρόσβαση στους κρατούμενους, προκειμένου να επιβεβαιώσει τον αριθμό, τις συνθήκες κράτησης και τις ανάγκες τους ή να τους παρέχει νομική συνδρομή.

Η Υ.Α. αναγνωρίζει ότι ορισμένες χώρες της Βορείου Αφρικής επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τον εκτοπισμό που προκαλεί η κρίση στη Συρία, ο οποίος θέτει επιπλέον απαιτήσεις στις υποδομές και τους πόρους τους. Δεδομένων των διαρκών και δραματικών αναγκών των Σύρων προσφύγων, οι οποίες είναι πιθανόν να συνεχίσουν και να αυξηθούν στο άμεσο μέλλον, η ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής τους σε χώρες της Βόρειας Αφρικής γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Η Υ.Α. συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και άλλους εταίρους της, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανταπόκρισης για τη διάσωση των προσφύγων και των μεταναστών στη θάλασσα. Η Υ.Α. κάνει έκκληση για τη λήψη μιας σειράς μέτρων που θα στοχεύουν στην πρόληψη περαιτέρω τραγωδιών και στον καταμερισμό των ευθυνών.

Η Υ.Α. καλεί τα κράτη εκτός της περιοχής της Συρίας να εξετάσουν συγκεκριμένους και ουσιαστικούς τρόπους έκφρασης της αλληλεγγύης τους, κυρίως όσον αφορά στον καταμερισμό του τεράστιου βάρους και των ευθυνών προστασίας τις οποίες επί του παρόντος έχουν αναλάβει χώρες που γειτνιάζουν άμεσα με τη Συρία ή βρίσκονται κοντά σε αυτή, όπως η Αίγυπτος. Προειδοποιητικές ενδείξεις σε ορισμένες χώρες υποδοχής υποδεικνύουν την πιθανώς αποσταθεροποιητική επίδραση της εισροής Σύρων προσφύγων, η οποία επιδεινώνει τις ήδη σοβαρές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Συρία στους τομείς της πολιτικής, της ασφάλειας και της οικονομίας.

Εκτός από την απαραίτητη αλληλεγγύη μέσω οικονομικών και άλλων συνεισφορών στις πληγείσες χώρες της περιοχής για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών και έκτακτων αναπτυξιακών αναγκών, η αλληλεγγύη θα μπορούσε να λάβει τη μορφή της ανθρωπιστικής υποδοχής, της μετεγκατάστασης, της απλοποιημένης και ταχείας οικογενειακής επανένωσης, της διευκόλυνσης των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων και της επέκτασης των φοιτητικών θεωρήσεων ή των θεωρήσεων που σχετίζονται με την εργασία. Η Υ.Α. χαιρετίζει μια σειρά από πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο τομέα, όμως καλεί και άλλα κράτη να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Η Υ.Α. επίσης καλεί τις χώρες εκτός της περιοχής της Συρίας να εξασφαλίσουν την κατάλληλη μεταχείριση και προστασία σε Σύρους, διασφαλίζοντας την πρόσβαση στην επικράτεια, καθώς και στην ταχεία και δίκαιη διαδικασία ασύλου. Στο θέμα της προστασίας απαιτείται μια γενναιόδωρη προσέγγιση, που θα συμπεριλαμβάνει τη μη ποινικοποίηση των πράξεων ατόμων που καταφθάνουν στη χώρα χωρίς έγγραφα ταυτοποίησης (ή με άλλους παράτυπους τρόπους), καθώς και υψηλά ποσοστά αναγνώρισης προσφύγων, σε συνδυασμό με τη χορήγηση συναφών δικαιωμάτων. Τα κράτη θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν ευελιξία στην εφαρμογή των κριτηρίων και των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης, όπως με την κατάργηση ορισμένων προϋποθέσεων για την έκδοση θεώρησης και με τη διευκόλυνση της εισόδου Σύρων στην επικράτειά τους για εργασία, για σπουδές, για οικογενειακούς ή ανθρωπιστικούς λόγους στο πλαίσιο εθνικών προγραμμάτων.
- See more at: http://left.gr/news/ekklisi-upatis-armosteias-toy-oie-sta-krati-na-epitrepoyn-asfali-dieleysi-kai-na-kratoyn-synora#sthash.tcDhnSFG.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: