Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Εδώ Πολυτεχνείο...

Της Ρία Καλφακάκου
πηγή: ecoleft.gr

Στη σημερινή εποχή, όπου ο φασισμός, εκμεταλλευόμενος τις επιπτώσεις της μνημονικής πολιτικής, κερδίζει έδαφος σε ένα κομμάτι της κοινωνίας,μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε απόγνωση,το νόημα της εξέγερσης της νεολαίας στην περίοδο της δικτατορίας είναι πιο επίκαιρο πάρα ποτέ
Κάθε δικτατορία έχει χαρακτηριστικά φασιστικού καθεστώτος.
Κατάργηση της Δημοκρατίας, απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης,απαγόρευση του συναθροίζεστε ακόμα και του σκέπτεσθαι.Φυλακίσεις και εξορίες ανθρώπων, όχι για πράξεις αλλά για το πολιτικό τους φρόνημα.
Ποινικοποίηση πράξεων αυτονόητων στη δημοκρατία, όπως αφίσες, προκηρύξεις, απεργίες, ελεύθερες εκλογές σε συλλόγους και σωματεία, συνελεύσεις ανταλλαγή απόψεων, πολιτικών, φιλοσοφικών ακόμα και αισθητικών.
Η χούντα των συνταγματαρχών, μετά από 6 χρόνια σκληρής καταπίεσης, προσπάθησε να φιλελευθεροποιήσει ελεγχόμενα το καθεστώς, δίνοντας κάποιες πολιτικές ελευθερίες.
Τότε άρχισε το μεγαλειώδες μαζικό,αντιδικτατορικό και αντιφασιστικό φοιτητικό κίνημα, με τις καταλήψεις στη Νομική και στο Πολυτεχνείο, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Η γενιά του Πολυτεχνείου,(που όπως η γενιά της Αντίστασης,του 114,του άρθρου 16 αργότερα,χαρακτηρίζει την ουσία της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου)έγραψε τη δική της ηρωική σελίδα,στην ιστορία ενός περήφανου λαού, που παλεύει όχι μόνο για ψωμί αλλά και για δημοκρατία και αξιοπρέπεια.
Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου.
Ψωμί Παιδεία Ελευθερία
Κάτω ο φασισμός
Ζήτω η δημοκρατία
Είναι διαχρονικά και πανανθρώπινα.Ακόμα και τα λιγότερο μαζικά συνθήματα όπως το Κάτω το Κράτος, δείχνουν τον πλούσιο προβληματισμό μιας ευαισθητοποιημένης νεολαίας.
Το Πολυτεχνείο του 73 σηματοδότησε το τέλος της χούντας. Η εθνική προδοσία της Κύπρου,έξη μήνες μετά,οδήγησε στο άδοξο τέλος της.
Όμως οι φοιτητικοί αγώνες, που έδωσαν ελπίδα και όραμα σε ένα λαό καταπιεσμένο τόσα χρόνια,διαμόρφωσαν τη δημοκρατία,και καθόρισαν τις αξίες της μεταπολίτευσης.
Ελευθερία της έκφρασης, σεβασμό των άλλων απόψεων, ανθρώπινα δικαιώματα,κοινωνικό κράτος,ίσες ευκαιρίες,δημόσια αγαθά,Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση.
Σε μια άλλη στιγμή πρέπει να μιλήσουμε για την αλλαγή του κλίματος που έφερε τη διαφθορά ,τη διαπλοκή, την ιδιώτευση στη θέση της συλλογικότητας, τη λατρεία του καταναλωτισμού,και πολλά από όσα συνεχώς προβάλλουν οι σημερινοί πολέμιοι του Πολυτεχνείου (ώστε ρίχνοντας το φταίξιμο στη γενιά του Πολυτεχνείου, να δώσουν ηθική υπόσταση στις απάνθρωπες μνημονικές και νεοφιλελεύθερες επιλογές τους).
Δεν φταίει γι΄ αυτό το Πολυτεχνείο. Η ιστορική παρακαταθήκη του είναι εφάμιλλη όλων των ηρωικών αγώνων του λαού και της νεολαίας για δημοκρατία, ελευθερία εθνική ανεξαρτησία.
Και εμπνέει για τους αγώνες του σήμερα ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας στους αγώνες ενάντια στο φασισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: