Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Στην Ε.Ε. το «ξεπούλημα» των λιμανιών

πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Καταγγελία στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον τρόπο που η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθούν να «ξεπουλήσουν» το λιμάνι του Πειραιά, δημιουργώντας ιδιωτικό μονοπώλιο μέσω της μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, έκαναν χθες το πρωί οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα λιμάνια και των λιμενεργατών του ΟΛΠ. Παράλληλα, δηλώνουν αποφασισμένοι να μετατρέψουν τα λιμάνια σε εστίες διαρκών αγώνων, ώστε να εμποδίσουν το ξεπούλημά τους. Με αφορμή την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, με μια «σκληρή» κοινή ανακοίνωση, χαρακτηρίζουν την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ «προκλητική», ότι υπονομεύει τα αναπτυξιακά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα της χώρας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα ξένων μονοπωλιακών ομίλων και ιδιωτικών funds. Υποστηρίζουν ότι η υλοποίηση της εκποίησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και εν συνεχεία του ΟΛΘ και άλλων λιμανιών αποτελεί μοναδική ευρωπαϊκή πρωτοτυπία, που αναβιώνει το νεοφιλελεύθερο θατσερικό μοντέλο το οποίο θεωρείται πλήρως αποτυχημένο. Με τέτοια εξέλιξη, αναφέρουν, θα απεμποληθεί σε τρίτους η δημόσια αρχή που ασκεί, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, ο ΟΛΠ. Καταγράφουν τέσσερις συγκεκριμένες ενέργειες της κυβέρνησης, οι οποίες αποδεικνύουν ότι όλο αυτό το διάστημα ακολουθεί μια ανερμάτιστη και εγκληματική πολιτική που στόχο έχει να ξεπουλήσει τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και τα άλλα λιμάνια:

1. Συμφωνία με την Cosco (ΣΕΠ) στο πλαίσιο του λεγόμενου «φιλικού διακανονισμού» ώστε να παραχωρηθεί χωρίς διαγωνιστική διαδικασία η δυτική πλευρά της προβλήτας ΙΙΙ, με ταυτόχρονη αναστολή -ουσιαστικά κατάργηση- του σταθερού εγγυημένου τιμήματος που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης της προβλήτας ΙΙΙ.

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αρνείται την έγκριση αυτού του σχεδίου, επειδή πίσω από τη συμφωνία βλέπει τη δημιουργία δεσπόζουσας θέσης και έμμεσης κρατικής ενίσχυσης προς την Cosco. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, με συνεχείς παρεμβάσεις του ΥΝΑ προς την Ε.Ε., επιμένει στην έγκριση του σχεδίου.

3. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο έχει αποσταλεί το συγκεκριμένο σχέδιο για προέγκριση, έχει αναβάλει δύο φορές τη συζήτηση.

4. Το ΣτΕ έχει εκδικάσει τον Μάιο του 2013 αίτηση ακύρωσης σχετικά με τη νομιμότητα των μετοχών των ΟΛΠ, ΟΛΘ στο ΤΑΙΠΕΔ και ακόμα δεν έχει εκδοθεί απόφαση. Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ δεν αναμένει την έκδοση της απόφασης;

ch.papastath@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: