Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Κάντε διακοπές στον Αργοσαρωνικό

πηγή: pireas2day.gr

Εκτενές αφιέρωμα στα νησιά του Αργοσαρωνικού, με χρήσιμες πληροφορίες, φιλοξένησε το περιοδικό «Reise und Preise», το νούμερο 1 περιοδικό για «ταξίδια και τιμές» στη Γερμανία, που στόχο έχει να προστατέψει τον καταναλωτή - τουρίστα και να τον βοηθήσει στον προγραμματισμό των διακοπών του.


Το ρεπορτάζ υπογράφει η δημοσιογράφος Elke Homburg, η οποία πραγματοποίησε επαγγελματικό ταξίδι στα Νησιά του κατά το χρονικό διάστημα 2 έως 8 Ιουνίου 2014, με την υποστήριξη του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Αττικής (Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού).

Αναλυτικά, το ρεπορτάζ της Γερμανίδας δημοσιογράφου έχει ως εξής:


«Island Hopping όπως παλιά: Μπροστά από τις πύλες της Αθήνας λιάζονται στο Αιγαίο τα Νησιά του Σαρωνικού. Ανάμεσα στην Αίγινα και στην Ύδρα υπάρχει κάτι για όλους εκείνους που επιζητούν το αυθεντικό ελληνικό χρώμα και δεν επιμένουν στις εκτενείς αμμώδεις παραλίες». Τα Νησιά του Σαρωνικού δεν φείδονται των χαρισμάτων τους. Κάθε νησί έχει τον δικό του, ξεχωριστό, χαρακτήρα και όλα μαζί αποτελούν έναν ιδανικό προορισμό για Island Hopping.

Πρώτος σταθμός είναι η Ύδρα, το νησί με την ακαταμάχητη γοητεία, που έγινε ευρέως γνωστό μέσω της κινηματογραφικής επιτυχίας «το παιδί και το δελφίνι», με τη Σοφία Λόρεν, καθώς και μέσα από το έργο του Λεονάρντο Κοέν, που έζησε εκεί δέκα χρόνια και εμπνεύστηκε απ΄ αυτό. «Δεν άλλαξαν πολλά από τότε», διαβεβαιώνει η αντιδήμαρχος, κα Λουκία Λούλου. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα μέτρα που εφαρμόζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του παραδοσιακού χαρακτήρα της Ύδρας, που την καθιστούν μοναδική μεταξύ των ελληνικών νησιών. Γνωστή και ως „νησί για διασκέδαση“, η Ύδρα συγκεντρώνει, ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα, πολύ νέο κόσμο, με αποτέλεσμα να μην την επηρεάζει η οικονομική κρίση. Η απουσία παραλιών με άμμο κρατά την Ύδρα μακριά τον μαζικό τουρισμό και προσελκύει μόνο όσους ενδιαφέρονται για τη γαλήνη και τον ελληνικό τρόπο ζωής, για τους «καλλιτέχνες της ζωής».

Επόμενος σταθμός οι Σπέτσες, με την «πράσινη ομορφιά των ακτών» της. Λευκά σπίτια, το παλιό λιμάνι, η Ντάπια, κάθε σπίτι  διηγείται τη δική του ιστορία. Η οικία της ηρωίδας των βιβλίων της ιστορίας,  της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, στεγάζει σήμερα μουσείο. Λίγο παρακάτω το σπίτι του Σωτήριου Αναργύριου, ο οποίος, μετά από μια επιτυχημένη διαδρομή στην Αμερική με το εμπόριο του καπνού, επέστρεψε στον τόπο του. Σ΄αυτόν οφείλεται η πυκνή αναδάσωση του νησιού καθώς και  η δημιουργία πρότυπου σχολείου για τους πλούσιους Αθηναίους. Από τις δωρεές του ξεχωρίζει η κατασκευή του ξενοδοχείου «Ποσειδώνιον», ένα πετράδι της Belle-Epoque και σημείο συνάντησης εστεμμένων και του διεθνούς Jetset, που, πρόσφατα ανακαινισμένο, αποτελεί πλέον τον κοσμικό πυρήνα της ζωής του νησιού και προσελκύει λαμπερούς επισκέπτες.
Το υπόλοιπο νησί ανήκει αποκλειστικά στη φύση και προσκαλεί τον επισκέπτη να το γνωρίσει με ποδήλατο, μοτοσυκλέτα ή μηχανάκι - „γουρούνα“.

«Ιδανική πρόταση για οικογένειες» αποτελεί ο Πόρος, όπου τα λευκά σπίτια, σαν σε διαζώματα αμφιθεάτρου, κατηφορίζουν στο λόφο. Από το λιμάνι, που εκτείνεται στους πρόποδες της παλιάς πόλης, διακρίνει κανείς μπροστά του τα βουνά της Πελοποννήσου. Μπορεί ο Πόρος να μη διαθέτει την αύρα των Σπετσών και της Ύδρας, κερδίζει όμως στις υποδομές και στις παραλίες του, που το καθιστούν ιδανικό προορισμό για οικογένειες. Ένας περίπατος στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα  προσφέρει στον επισκέπτη μια μαγική θέα όλου του νησιού από ψηλά.

Τελευταίος σταθμός η Αίγινα, «εκκλησίες, κίονες και φυστίκια»: Ψηλά πάνω από την ακτή, μέσα στη σκιά των πεύκων, ξεχωρίζουν οι μαρμάρινοι, λευκοί κίονες του Ιερού της Αφαίας, θεάς της γονιμότητας. Πρόκειται για έναν από τους ωραιότερους ναούς της ελληνικής αρχαιότητας, που βρίσκεται σ΄ένα μέρος μαγικό, απ΄όπου η ματιά φτάνει πέρα μακριά, πάνω από το γαλάζιο του Αιγαίου, μέχρι το λιμάνι του Πειραιά. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η παλαιά Μονή του Αγίου Νεκταρίου με τον μνημειώδη προσκυνηματικό ναό. Η παλαιά πρωτεύουσα, η Παλαιόχωρα, ελκύει τον επισκέπτη για ένα πολιτιστικό περίπατο στα ερείπια των πλέον των 300 βυζαντινών ναών.

Η παρουσίαση καθενός από τα προαναφερθέντα νησιά ολοκληρώνεται με πληροφορίες για διαμονή και εστίαση. Προτείνονται καταλύματα ανάλογα με το κόστος (χαμηλών, μέσων και υψηλών απαιτήσεων), με αναφορά διευθύνσεων και τιμών. Ξεχωριστή παράγραφος, με τον τίτλο «καλό φαγητό», αναφέρεται σε εστιατόρια, δίνοντας και ενδεικτικές τιμές. Στην τελευταία σελίδα (σελ. 54) παρέχονται γενικές πληροφορίες για τις δυνατότητες πρόσβασης προς τα νησιά, καθώς και για τις μετακινήσεις εντός των νησιών (π.χ. κόστος ταξί, άμαξας, όνου, ποδηλάτου, βάρκας), για το κλίμα και τις υπάρχουσες πτήσεις από τη Γερμανία, με αναφορά στις τιμές.

Το εκτενές αφιέρωμα πλαισιώνουν πολλές φωτογραφίες με πληροφοριακές λεζάντες. Σε χωριστή στήλη υπάρχει χάρτης των Νήσων με ένδειξη των ακτοπλοϊκών διαδρομών. Στη στήλη αυτή δίνονται, επίσης, αναλυτικές πληροφορίες για τις τιμές των ναύλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: