Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Παράδοση –παραλαβή των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων.

Με μια λιτή εκδήλωση στην αίθουσα συσκέψεων του κεντρικού κτιρίου των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων, παρουσία των Διευθυντών, Τμηματαρχών και υπαλλήλων των δύο ενοτήτων καθώς και νεοεκλεγέντων Περιφερειακών Συμβούλων, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής από τους απερχόμενους Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Στέφανο Χρήστου και Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη στους νεοεκλεγέντες Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και Νήσων Τάκη Χατζηπέρο.


Πρώτος έλαβε το λόγο ο απερχόμενος Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου ο οποίος αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η χώρα, στις επιπτώσεις της κρίσης στην ποιότητα της δημοκρατίας μας και στα προβλήματα που αντιμετώπισε ο νέος θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης κατά την πρώτη εφαρμογή του λόγω της άρνησης της κεντρικής διοίκησης για εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων αλλά και ενδοπεριφερειακά λόγω των διαφορετικών αντιλήψεων άσκησης διοίκησης.

Ευχαρίστησε τον απερχόμενο Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη για την καλή συνεργασία αλλά κυρίως τους εργαζόμενους που μέσα σε αντίξοες συνθήκες και παρά το γεγονός ότι αυτά τα χρόνια λοιδορήθηκαν από μερίδα των μέσων ενημέρωσης και θεωρηθήκαν υπεύθυνοι και «αποδιοπομπαίοι τράγοι» για ότι κακό συμβαίνει στη χώρα μας, εργάστηκαν ευσυνείδητα και πολλές φορές πέραν του συνηθισμένου για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στη συνέχεια καλωσόρισε τους νέους Αντιπεριφερειάρχες τους ευχήθηκε καλό κουράγιο, καλή συνεργασία με το σύνολο των φορέων της περιοχής και καλή δύναμη στις μάχες που έχουν να δώσουν με την κεντρική διοίκηση και με εξωθεσμικού χαρακτήρα προκλήσεις προκειμένου να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις, να κερδηθεί η μάχη κατά της ανεργίας, να αποφευχθούν ενδοπεριφερειακές ανισότητες και οι πολίτες του Πειραιά να απολαμβάνουν το βιοτικό επίπεδο που αξίζουν.
Ακολούθησε ο απερχόμενος Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι για όλους αλλά και για τον ίδιο με τη σημερινή εκδήλωση κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος.

Πίστευε και πιστεύει ότι πάντα πρέπει να λειτουργούμε με την αρχή ότι σε κάθε θέση αιρετής διοίκησης είμαστε προσωρινοί. Μέσα από αντίξοες συνθήκες με αντιπάλους την κεντρική διοίκηση, παλιές νοοτροπίες και ένα «Καλλικράτη» με λάθη και ατέλειες έγιναν βήματα μπροστά. Στα ξεχασμένα από το κράτος νησιά έγινε σημαντικό έργο που έβαλε το νερό στο αυλάκι για να πάψουν να είναι Β΄ κατηγορίας.

Ευχαρίστησε τον Στέφανο Χρήστου για τη συνεργασία των 44 μηνών και για την προσφορά του στη στήριξη των νησιών.

Ευχαρίστησε τους υπαλλήλους των Περιφερειακών Ενοτήτων που είναι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κάτοικοι ενός παλιού σπιτιού, της Νομαρχίας Πειραιά που χωρίστηκε στα δύο αλλά πάντα παραμένουν ανοιχτές οι πόρτες της επικοινωνίας και της συνεργασίας για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων.

Τόνισε ότι δεν είναι υπέρ της αλλαγής και της διάλυσης των πάντων και απευθυνόμενος στο νέο Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Τάκη Χατζηπέρο δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι θα δώσει τις μάχες του για τη βελτίωση και την παραπέρα πρόοδο των νησιών.

Ευχήθηκε καλή πορεία στους νέους Αντιπεριφερειάρχες και τους κάλεσε να λειτουργήσουν αποκεντρικά, εξέφρασε την πίστη και την εμπιστοσύνη του τόσο στους ίδιους όσο και στους εργαζόμενους και δήλωσε ότι ο ίδιος θα είναι παρών κοντά στα νησιά και στον Πειραιά από το μετερίζι της δημοσιογραφίας, στην οποία ξαναγυρίζει μετά από τρεισήμισι χρόνια.
Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Τάκης Χατζηπέρος. Ευχαρίστησε τους απερχόμενους αντιπεριφερειάρχες που ξεκίνησαν το νέο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και εργάστηκαν για τη θεμελίωσή του με ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν έχει καλές προθέσεις για την ανάπτυξη και εδραίωσή του.

Τόνισε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και ο λαός μας στενάζει από τις δύσκολες καταστάσεις που καθημερινά βιώνει. Γνωρίζει ότι οι πολίτες είτε ψήφισαν είτε όχι τη νέα διοίκηση περιμένουν πολλά από αυτή γι΄αυτό και υπάρχει απόφαση σύγκρουσης με συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες. Περιέγραψε σαν πρώτες ενέργειες τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν και τη βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της ανεργίας. Αναφέρθηκε στη σχέση όσμωσης που υπάρχει μεταξύ του Πειραιά και των νησιών και της ανάγκης άμεσης συνεργασίας των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων. Ειδικά για τα νησιά ανάφερε ότι απαιτούνται σωστά και στοχευμένα έργα για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων όπως η ύδρευση και η απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνδεση με τον Πειραιά.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους τόνισε ότι τους θεωρεί κωπηλάτες στην ίδια βάρκα, δήλωσε ότι η πόρτα του γραφείου θα είναι ανοιχτή για οποιοδήποτε πρόβλημα και τους ζήτησε εργατικότητα συνέπεια και διαφάνεια.

Τελευταίος έλαβε το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.
Ζήτησε συγνώμη από τους εργαζόμενους που λόγω της ανάγκης να μη διακοπεί η εξυπηρέτηση των πολιτών δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στη εκδήλωση.

Ευχαρίστησε τους απερχόμενους Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά και Νήσων για τον ξεχωριστό τρόπο που υποδέχθηκαν τη νέα διοίκηση από την επομένη των εκλογών της 25ης Μαΐου. Μια συμπεριφορά που δεν την είχε παντού η νέα διοίκηση και που σηματοδοτεί ένα ξεχωριστό πολιτικό πολιτισμό στον Πειραιά, παράδειγμα προς μίμηση από όλους.

Τόνισε ότι η συνεργασία που είχε τόσο ο ίδιος όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων με τους εργαζόμενους το τελευταίο τρίμηνο στα πλαίσια της ενημέρωσης και της προετοιμασίας για την ανάληψη των καθηκόντων τους ήταν άψογη και δήλωσε ότι υποκλινόμαστε γιατί τιμούν το ρόλο του δημόσιου λειτουργού σε αυτή τη δύσκολη εποχή.

Αναφέρθηκε στη σκληρή πολιτική της κεντρικής διοίκησης και στον αποκλεισμό των πολιτών από τη λήψη και διαμόρφωση των αποφάσεων και δήλωσε ότι η νέα διοίκηση της Περιφέρειας θα εργαστεί για να αναστραφεί αυτή η σχέση και οι πολιτικές να διαμορφώνονται από κάτω προς τα πάνω ενσωματώνοντας και υπηρετώντας τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Επειδή οι εφαρμοζόμενες πολιτικές αφορούν ανθρώπους δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε μαζί τους, γνωρίζοντας την πολιτική πραγματικότητα και το μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Απαντώντας στην αποστροφή του απερχόμενου Αντιπεριφερειάρχη Νήσων «ότι δεν είναι υπέρ της αλλαγής και της διάλυσης των πάντων» δήλωσε ότι «δεν ερχόμαστε να ξεριζώσουμε αυτά που έχουν δημιουργηθεί αλλά να εργαστούμε για την παραπέρα βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

Κλείνοντας ευχαρίστησε τους απερχόμενους Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά και Νήσων Στέφανο Χρήστου και Δημήτρη Κατσικάρη, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για τη συγκρότηση « Άτυπου Συμβουλίου για την ανάπτυξη Πειραιά» και τους κάλεσε να συμμετέχουν ενεργά σε αυτό καταθέτοντας τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους από την ενασχόλησή τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: