Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Tουρισμός: παράγοντας ανάπτυξης για τον Πειραιά και τα νησιά

πηγή: pireas2day.gr 

Του Χρήστου Πάλλη*


Ο τομέας του τουρισμού είναι εξόχως ανταγωνιστικός και συνεχώς εισέρχονται στην διεθνή τουριστική αγορά νέοι τουριστικοί προορισμοί, οι οποίοι φιλοδοξούν να αποσπάσουν ένα μερίδιο ζήτησης από τη διεθνή τουριστική αγορά.

Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του Ελληνικού Τουρισμού, απαιτούν  την ανάδειξη νέων επιλογών.


Ο Πειραιάς είναι μια πόλη που έχει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές στον τομέα του τουρισμού. Επειδή ακριβώς, μέχρι σήμερα, έχει αφήσει ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες, μπορεί να δημιουργηθεί από την αρχή το προφίλ της πόλης και να αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός.

Αρχικά θα πρέπει να σχεδιασθεί και να ενισχυθεί το προφίλ του Πειραιά ως τουριστικού προορισμού, τονίζοντας τις πτυχές που καθιστούν την πόλη διαφορετική. Παράλληλα θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές της πόλης, προκειμένου να καταστεί υλοποιήσιμη η ιδέα της τουριστικής ανάπτυξης.

Όλοι οι θεσμικοί φορείς θα πρέπει να έλθουν σε συνεννόηση και να καταθέσουν  προτάσεις για τον καθορισμό της τουριστικής δραστηριότητας, το μοντέλο του τουρισμού που θέλουμε για τον Πειραιά και τη ρύθμιση της ανάπτυξης του τουρισμού μέσα σε ένα πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να καθορίζει τους μελλοντικούς στόχους και τις δράσεις, με μετρήσιμους στόχους σε χρόνο.

Για την τουριστική προώθηση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του Πειραιά θα  πρέπει να αξιοποιηθούν εικόνες και να αντλήσουμε περιεχόμενο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης μας. Η αγορά του Πειραιά, η ναυτοσύνη, η  κρουαζιέρα, ο πολιτισμός, η γαστρονομία είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας. Η διαδικασία branding για την πόλη του Πειραιά, δεν έχει απλώς σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών, αλλά πολύ περισσότερο η σύνδεση της κοινής γνώμης με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του.

Το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης του Πειραιά συνδέεται άρρηκτα με την τουριστική προβολή και όλοι οι φορείς απαιτείται να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο τελικός στόχος είναι ο τουρισμός να αποτελέσει παράγοντα ευημερίας για την πόλη.

Ένας σημαντικός τουριστικός πόρος  για τον Πειραιά είναι η κρουαζιέρα. Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί έναν πολύ σημαντικό και ελκυστικό προορισμό κρουαζιερόπλοιων στη Μεσόγειο. Είναι γνωστό ότι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας διαχέει τα οφέλη της σε ολόκληρη την εθνική οικονομία, καθώς δημιουργεί παράπλευρες θέσεις εργασίας και ενισχύει το τουριστικό συνάλλαγμα. Και βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα του οίκου μας, δηλαδή για τον Πειραιά τα οφέλη μπορεί να είναι άμεσα, εφόσον αξιοποιήσουμε σωστά τα πλεονεκτήματα της κρουαζιέρας.

Η κρουαζιέρα εντάσσεται στον θαλάσσιο τουρισμό που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η χώρα μας αλλά και ο Αργοσαρωνικός συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να υποστηρίξουν την ειδική αυτή μορφή τουρισμού. Το απαράμιλλο φυσικό κάλος, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, η εναλλαγή των τοπίων στις χιλιάδες των χιλιομέτρων ακτογραμμής, οι ήρεμες θάλασσες, η πληθώρα νησιών και η ηλιοφάνεια αποτελούν τα  μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της. Για όλους αυτούς τους λόγους η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο θαλάσσιου τουρισμού και ο Πειραιάς αφετηρία της κρουαζιέρας και του yachting.

Οι πόλεις που αναπτύσσουν υποδομές υποστηρικτικές του θαλάσσιου τουρισμού, μπορούν να αναδειχθούν σε πολυθεματικούς προορισμούς και αυτό γιατί κάθε πόλη μπορεί να αναδείξει επιπλέον και άλλες ειδικές μορφές τουρισμού όπως είναι ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός και ο τουρισμός υπαίθρου.

Σε αυτή τη βάση μπορεί να σχεδιαστούν πολλές τουριστικές υπηρεσίες,  καθώς και να αναπτυχθούν ειδικές υπηρεσίες ενημέρωσης με διαθέσιμες επιλογές μετακίνησης των επισκεπτών που καταφθάνουν στον προορισμό και να συνδεθούν τα σημεία ενδιαφέροντος μέσα από ευέλικτες διαδρομές στην πόλη.

Περαιτέρω, και με σκοπό τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης τουριστικής πρότασης είναι σημαντική η τουριστική σύνδεση του Πειραιά με τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Η διεθνής τουριστική τάση αναζητά την ταξιδιωτική εμπειρία, τη διαφοροποίηση του προϊόντος, την εξειδίκευση και σύνδεση του Πειραιά με τα νησιά του Αργοσαρωνικού μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη συνολικά ό,τι αναζητά.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Σαρωνικού συνδυάζει τη μικρή απόσταση από την πόλη με σπουδαία τοπία, μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αρχοντικά σπίτια, γραφικούς οικισμούς και θαυμάσιες παραλίες. Το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθώς ο Αργοσαρωνικός μπορεί να υποστηρίξει, ενδεικτικά, μορφές όπως είναι ο θαλάσσιος, ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός, ο περιπατητικός, ο αθλητικός και ο ιστορικός τουρισμός
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού διαχέει τα οφέλη της σε ολόκληρη την οικονομία, γιατί δημιουργεί συνέργειες με άλλους κλάδους της οικονομίας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών του Αργοσαρωνικού και του Πειραιά μαζί με τη ναυτική, πολιτιστική, ιστορική παράδοση τους, μπορούν να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και εξαιρετικά ελκυστικής τουριστικής πρότασης για τους επισκέπτες μας.

* Ο κ. Χρήστος Πάλλης είναι Πρόεδρος του ΕΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: