Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Τι αποφάσισε η Διακομματική Επιτροπή για τις εκλογές

πηγή : TVXS

Ο καθορισμός των όρων προβολής των κομμάτων στα ΜΜΕ, το ζήτημα του ντιμπέιτ, η χρηματοδότηση των κομμάτων και η δυνατότητα συμμετοχής των εκλογέων που κατοχύρωσαν το δικαίωμα του εκλέγειν την 1η Ιανουαρίου, ήταν τα θέματα που συζήτησε, στην πρώτη συνεδρίασή της, η Διακομματική Επιτροπή των επερχόμενων εκλογών.
Σχετικά με το όριο προβολής αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να ισχύσει ότι και στις εκλογές του 2012 και τις ευρωεκλογές του 2014, δηλαδή μία εμφάνιση για κάθε υποψήφιο σε κάθε κανάλι εθνικής εμβέλειας και δυο εμφανίσεις σε περιφερειακά μέσα, και για κάθε κόμμα η μετάδοση της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης και μια συνέντευξη ή κάλυψη μιας εκδήλωσης.
Για το ζήτημα των τηλεμαχιών, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε δύο ντιμπέιτ ένα μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα μεταξύ των αρχηγών όλων των κομμάτων. Η πρόταση απορρίφθηκε, όπως και η πρόταση του ΚΚΕ να εξαιρεθεί από τον τηλεοπτικό χρόνο η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ υπογράμμισε πως ο τηλεοπτικός χρόνος αποτιμάται σε χρήμα και η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής έχει ανασταλεί λόγω της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης. Την πρόταση του ΚΚΕ υποστήριξε και το Ποτάμι, όμως απορρίφθηκε με το σκεπτικό πως η Χρυσή Αυγή παραμένει ένα εκλεγμένο κόμμα στο κοινοβούλιο.
Σε ό,τι αφορά την ψήφο των 18άρηδων, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν να υπάρξει δυνατότητα συμμετοχής τους. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μιχάλης Θεοχαρίδης ανέφερε σχετικά ότι «εκφράσθηκε από όλους η ευχή να βρεθεί λύση» και δήλωσε ότι «θα διερευνηθεί άμεσα αν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί το νομικό κενό» και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράσθηκαν επιφυλάξεις για το αν είναι δυνατόν να γίνει τελικά κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται μετά την 1η Φεβρουαρίου. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών υπενθυμίζουν ότι στις εκλογές του Μαρτίου 2004 τελικά δεν είχαν ψηφίσει οι τότε 18άρηδες, διότι δεν είχε ολοκληρωθεί η ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων. Επίσης, σημειώνουν ότι έχουν ήδη αποσταλεί οι δισκέτες με τα ονόματα των ψηφοφόρων στα 18.700 εκλογικά τμήματα και στα 500 εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.
Το ΚΚΕ προσήλθε στη συνεδρίαση με πρόταση να λυθεί το ζήτημα της ψήφου των νέων 18άρηδων με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Κατ' εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 8 του ΠΔ 26/2012 ζήτησε να θεωρηθεί ότι έχουν αποστερηθεί του εκλογικού δικαιώματος για τυπικούς λόγους (και γι αυτό δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους) και επομένως να τους επιτραπεί να ψηφίσουν ως «παραληφθέντες εκλογείς». Δηλαδή, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, με πιστοποιητικό εγγραφής τους στα οικεία δημοτολόγια που θα χορηγείται υπογεγραμμένο από τον δήμαρχο ή εξουσιοδοτημένο όργανο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του ΚΚΕ μετά τη λήξη της, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ίσως χρειασθεί να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να παραταθεί η θητεία της Επιτροπής για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των παραβάσεων. Το ΚΚΕ ζήτησε σε αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να συμπεριληφθεί η πρότασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: