Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Δήμαρχος Ύδρας: Το στοίχημα της επόμενης μέρας για την Ύδρα μας από την χαλάρωση των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας.

 
Φίλες και Φίλοι,
Έχει αρχίσει ήδη η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων προστασίας από την πανδημία. Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει την εξάλειψη του ιού όχι μόνο στην Χώρα μας αλλά παγκοσμίως. Είναι πιστεύω όμως επιθυμία όλων μας, έστω και σταδιακά, να επανέλθει η κανονικότητα στην ζωή μας, στο Νησί μας και στην Πατρίδα μας. Είναι επιθυμία όλων μας να βρεθούμε από κοντά με ασφάλεια, να μιλήσουμε, να συνεορτάσουμε, να εργαστούμε και να βάλουμε πάλι μπροστά τη μηχανή της τοπικής οικονομίας.
Πέρα από την αισιοδοξία αυτής της προοπτικής, είναι σίγουρο ότι συνεπάγεται και ένα ρίσκο που όλοι μαζί πρέπει να αντιληφθούμε και ενδεχομένως να πάρουμε. Ένα ρίσκο που άλλωστε ως τοπική κοινωνία συλλογικά, σίγουρα σε μικρότερο βαθμό, έχουμε αναλάβει όλο αυτό το διάστημα. Αν χαρακτηρίζει κάτι τον θανατηφόρο ιό που προκάλεσε αυτή την πανδημία είναι αναμφίβολα η ευκολία στην μετάδοση του. Η μετάδοση αυτή, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι επιστήμονες, εκτός από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται και από επαφή με επιφάνειες αντικειμένων τα οποία έχουν εκτεθεί σε χώρο όπου βρέθηκαν φορείς του ιού.
Μπορεί όλο αυτό το διάστημα η κίνηση από και προς το Νησί μας να ήταν περιορισμένη αλλά δεν σταμάτησε ποτέ. Συμπολίτες μας, για παράδειγμα, για σοβαρούς λόγους υγείας έχουν, και πολύ σωστά κάνουν, τακτική μετακίνηση προς νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, μόνιμοι κάτοικοι επίσης που πέρασαν τον Χειμώνα εκτός Ύδρας επέστρεψαν και επιστρέφουν. Ταυτόχρονα, μεγάλες ποσότητες προϊόντων καταφθάνουν καθημερινά στο Νησί μας από τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου, όπως καταφθάνουν καθημερινά ο ημερήσιος τύπος, η αλληλογραφία καθώς και αντικείμενα που διακινούνται μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών. Μέσα σε όλη αυτή την κίνηση, για να μην κακοκαρδίσω κάποιους, έφτασαν νόμιμα και τρεις εργάτες για την ολοκλήρωση βασικών έργων υποδομής και έκτοτε παραμένουν στο Νησί μας μέχρι την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων. Κατέφθασαν και οι αναπληρωτές καθηγητές που τόσο έχουν ανάγκη τα παιδιά μας, ειδικά αυτά που θα πάρουν μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα στην Ύδρα δεν είχαμε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο λόγος νομίζω είναι ξεκάθαρος σε όλους μας. Είναι η ατομική ευθύνη που επιδείξαμε όλο αυτό το διάστημα. Τηρήσαμε τους κανόνες ατομικής προστασίας και τις οδηγίες των ειδικών. Στο διάστημα που θα ακολουθήσει με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων όπως επισημάνθηκε και παραπάνω, το ρίσκο που θα αναλάβουμε ως τοπική κοινωνία θα είναι σαφώς υψηλότερο. Το Νησί μας όχι μόνο ζει και αναπνέει από τον Τουρισμό αλλά αισθάνεται πραγματικά υπερήφανό όταν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις για την ομορφιά του, την ιστορία του και την ζεστή του διαχρονική φιλοξενία. Μπορεί η φετινή τουριστική σαιζόν να μη θυμίζει τις προηγούμενες αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι μαζί να καταβάλουμε προσπάθεια τουλάχιστον να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων.
Θεωρώ ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό συνεπάγεται και την ανάληψη υψηλότερου ρίσκου σε σχέση με την περίοδο κλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Η εμπειρία μας όμως από αυτή την περίοδο κατέδειξε ότι αν εφαρμόσουμε πιστά τα μέτρα ατομικής προστασίας και τις οδηγίες των ειδικών θα καταφέρουμε όχι μόνο να μην έχουμε πρόβλημα αλλά και την εξασφάλισης της επιβίωσης του βασικού οικονομικού κλάδου της Ύδρας μας. Με πνεύμα αλληλεγγύης, κατανόησης και υπευθυνότητας όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και στη νέα αυτή περίοδο. Ο Δήμος μας έχει ήδη υιοθετήσει μια σειρά μέτρων για την ελάφρυνση των ευπαθών ομάδων, για την στήριξη των επαγγελματιών, για την περαιτέρω θωράκιση του νοσοκομείου μας και του αγροτικού ιατρείου και την προστασία των αδέσποτων ζώων. Ταυτόχρονα εφαρμόζει πιστά ότι προβλέπεται για την ασφάλεια των εκπαιδευτικών μονάδων και βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία και συνεργασία με υπουργεία και υπηρεσίες για να παρέμβει ακόμα περισσότερο οπουδήποτε αυτό χρειαστεί. Είναι αποφασισμένος να είναι δίπλα στον επαγγελματία αλλά και στον επισκέπτη του Νησιού μας σε αυτή την αναγκαία προσπάθεια επανεκκίνησης. Το κάνει αυτό με σχέδιο και με λογική. Μένουμε Ασφαλείς και Κερδίζουμε το στοίχημα της Επόμενης Μέρας. Καλή δύναμη σε όλους!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: