Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


«Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται ολοένα και πιο απειλητικές με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πολλαπλασιάζονται. Ταυτόχρονα, η πανδημία του κορωνοϊού, που η εξάπλωσή της αποδεδειγμένα συνδέεται με την κλιματική κρίση και την πίεση που δέχεται η βιοποικιλότητα, κάνει ακόμη πιο επιτακτικό το καθήκον για δράση.
Η βασική πηγή του προβλήματος είναι το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που προσπαθεί να μεγιστοποιεί τα κέρδη του κεφαλαίου σε βάρος της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.
Βιώνουμε πλέον, στην Ελλάδα και τον κόσμο, μια περίοδο “περιβαλλοντικής” βαρβαρότητας. Μια κατάσταση που επιβάλλει την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Μια στρατηγική που οριοθετείται από τις κατευθύνσεις για την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και, κυρίως, από τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις των πολύμορφων κινημάτων, της Αριστεράς και των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων που εμπνέονται και συμμαχούν με στόχο να “αλλάξουμε το σύστημα και όχι το κλίμα”.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην απορρύθμιση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, δήθεν υπέρ των επενδύσεων αλλά στην πραγματικότητα υπέρ μικρών και μεγάλων συμφερόντων.
Σε καιρό κλιματικής και υγειονομικής κρίσης, οι επενδύσεις στην υγεία, στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας με καινοτόμες ιδέες, είναι αυτές που μπορούν να διαμορφώσουν ένα υγιές οικονομικό, παραγωγικό μοντέλο στη γεωργία, στον δευτερογενή τομέα, στην ενέργεια, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό.
Οι πραγματικά αναπτυξιακές επενδύσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το τρίπτυχο της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, της ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου και ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην κατεύθυνση αυτή, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος στέλνει το μήνυμα ότι είναι η ώρα της φύσης. Οφείλουμε να την αφουγκραστούμε, εάν θέλουμε να έχουμε μέλλον σε αυτόν τον πλανήτη. Επανέρχεται λοιπόν στο  προσκήνιο η ανάγκη για την προστασία και αποκατάσταση τόσο του φυσικού, όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Η  υπεράσπιση των ειδών, των οικοτόπων αλλά και του αστικού περιβάλλοντος από την κερδοσκοπία και την ιδιωτικοποίηση, είναι ακόμη μια σημαντική μάχη ώστε να τεθεί το περιβάλλον και ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αφουγκράζεται τις αγωνίες των πολιτών, λαμβάνει υπόψη του την κριτική και τις προτάσεις των πολύμορφων κινημάτων και συμμετέχει στις συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλη την χώρα για την προστασία του Περιβάλλοντος.

O ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στην συγκέντρωση των κινημάτων την Παρασκευή 5 Ιούνη 2020, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: