Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Η μεγάλη μείωση που καταγράφηκε, τόσο των αφίξεων ξένων ταξιδιωτών στη χώρα μας κατά 65,5% όσο και των σχετικών εισπράξεων από τις αφίξεις αυτές σε ποσοστό 51,2%, συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό στο να διευρυνθεί κατά το πεντάμηνο του Ιανουαρίου - Μαΐου 2021 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 534 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Η εν λόγω μεγέθυνση οφείλεται επίσης στη δυσμενή εικόνα του ισοζυγίου αγαθών μέσα στο ίδιο διάστημα, αφού ο όγκος των εισαγωγών παρέμεινε σαφώς μεγαλύτερος από εκείνον των εξαγωγών και, παρότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν με μεγαλύτερο ποσοστό έναντι των εισαγωγών στο πεντάμηνο, σε απόλυτα μεγέθη η αύξηση των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την περίοδο μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαΐου του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μας εμφάνισε αύξηση κατά 534 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε έτσι στο ποσό των 6,2 δισ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών σε απόλυτα μεγέθη. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν, σύμφωνα με την ΤτΕ, αύξηση κατά 27,8% και 15,5% σε τρέχουσες και σε σταθερές τιμές αντίστοιχα και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση και συγκεκριμένα κατά 20,1% σε τρέχουσες τιμές και 5,1% σε σταθερές τιμές. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών, χωρίς να συνυπολογίζονται τα καύσιμα, αυξήθηκαν περίπου με τον ίδιο ρυθμό (και συγκεκριμένα κατά 21,5%) σε τρέχουσες τιμές, ενώ σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν ποσοστιαία κατά 18,8% και κατά 20,8% αντίστοιχα.
Ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται, όπως προκύπτει από τα στοιχεία τής Τράπεζας της Ελλάδος, στην επιδείνωση, πρωτίστως, του ισοζυγίου μεταφορών, αλλά και του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο των λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 65,5% και 51,2% αντίστοιχα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Όσον αφορά τις καθαρές εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές, αυτές παρουσίασαν μείωση κατά 6,7%. Επίσης, το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων υπερδιπλασιάστηκε στο ίδιο διάστημα, λόγω της μείωσης των πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη και της καταγραφής καθαρών εισπράξεων, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε λόγω της αύξησης των πληρωμών της γενικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2021, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων μειώθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε στο ποσό των 423 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των πληρωμών των λοιπών, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομέων.
Το έλλειμμα στο συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων αυξήθηκε σημαντικά και ειδικότερα κατά 705 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε μετά την εξέλιξη αυτή σε 5,7 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Μαΐου του 2021 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 9,2 δισ. ευρώ, έναντι 8,7 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου του 2020.
ΠΗΓΗ: left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου