Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ



ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ!
ΤΕΛΗ Α’  6ΜΗΝΟΥ 2011 Η ΠΡΩΤΗ ΑΥΞΗΣΗ
Νέο «χαράτσι» ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών για τους πολίτες μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και της επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων στις περιοχές όπου σήμερα δεν ισχύει. alt
Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να ισχύουν στην επόμενη τριετία αντικειμενικές αξίες για όλα τα ακίνητα στην Ελλάδα, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή και το νέο σύστημα που επεξεργάζονται ήδη στο υπουργείο και το οποίο θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, ανάλογα με την πορεία των αγοραίων τιμών.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, πάντως, οι οποίες αρχικά προβλέπονταν να ισχύσουν από τις αρχές του 2011, θα εφαρμοστούν τελικά 6 μήνες αργότερα, προς τα τέλη δηλ. του πρώτου 6μηνου του 2011, εξαιτίας των καθυστερήσεων που έχουν σηµειωθεί έως τώρα στη συγκρότηση των επιτροπών, οι οποίες είναι αρµόδιες για τον προσδιορισμό των νέων πινάκων των αντικειµενικών τιµών. Όμως τα έσοδα που θα χαθούν από τις καθυστερήσεις της γενικής αναπροσαρµογής, θα επιδιωχθεί να αντισταθµιστούν από την ένταξη των 6.000 οικισµών στο σύστηµα, αυστηρά από την 1η Ιανουαρίου. Και αυτό γιατί η ένταξη των συγκεκριµένων οικισµών θα προκαλέσει δραστική αύξηση των εσόδων από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, το ύψος του οποίου προσδιορίζεται µε βάση την αξία των ακινήτων που έχει ο φορολογούµενος στην κατοχή του την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.
Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει συνολικά 570 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, καθώς αναμένει 270 εκατ. ευρώ το 2011, 200 εκατ. ευρώ το 2012 και άλλα 100 εκατ. ευρώ το 2013, χωρίς όμως να υπολογίζει ότι ήδη η κτηματαγορά έχει «παγώσει», ενώ ταυτόχρονα αγνοεί τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που εμπλέκονται στο χώρο της οικοδομής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει να ετοιμάζονται οι σχετικοί πίνακες τιμών με τις εξής αυξήσεις:
* Από 10% έως 30% για τα εντός σχεδίου ακίνητα. Οι αυξήσεις τιμών θα είναι περιορισμένες 10% - 20% σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές προσεγγίζουν τις αγοραίες, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ θα είναι μεγαλύτερες από 20% έως 30% στις περιοχές όπου υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών.
* Εως 50% για τις εκτός σχεδίου τιμές. Σε κάποιες περιοχές δημιουργούνται περισσότερες ζώνες και σε κάποιες άλλες διευρύνονται οι υπάρχουσες ζώνες. Σκοπός του μέτρου αυτού είναι οι τιμές κατά περιοχή να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
* Πάνω από 50% σε περιοχές που προβλέπεται να επεκταθούν σύντομα τα σχέδια πόλης, καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ειδικότερα, για τα ακίνητα που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 - 800 μέτρων από τα όρια εγκεκριμένων σχεδίων θα ανακοινωθούν αντικειμενικές αξίες γης, υψηλότερες απ' ό,τι για τα υπόλοιπα ακίνητα της περιοχής.
Η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.
Ειδικότερα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών θα επιβαρύνει, μεταξύ άλλων:
1. Τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ, όριο το οποίο δεν αναμένεται να αναπροσαρμοστεί.
2. Τους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Είναι αμφίβολο αν η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα συνοδευτεί με αύξηση των αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο. Μετά το αφορολόγητο όριο επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 10%.
3. Τα συμβόλαια και μετεγγραφές. Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών αυξάνονται και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.
4. Τον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή και στις εξοχικές κατοικίες.
5. Τα τεκμήρια για κατοικίες. Με βάση τις νέες αυξημένες τιμές ζώνης θα προσδιοριστούν τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες (κύρια, δευτερεύουσα, εξοχική).
6. Το φόρο από ενοίκια και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το νέο αυτό «χαράτσι» θα αυξήσει μια σειρά από φόρους, μειώνοντας περαιτέρω τα εισοδήματα των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και βάζοντας την οριστική «ταφόπλακα» στον κλάδο της οικοδομής. Αλλά όλ’ αυτά φαίνεται πως δεν έχουν καμιά σημασία για την τροϊκανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , η οποία φαίνεται πως έχει μία και μόνη αποστολή: την υπεράσπιση, με οποιοδήποτε κόστος για τον τόπο, των συμφερόντων του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Απο:www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: