Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Νόμος πλαίσιο για τα απόβλητα, νομοσχέδιο για τον Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη


Νόμο-πλαίσιο για τα απόβλητα, με το οποίο ουσιαστικά η Ελλάδα ενσωματώνει σχετική οδηγία της Ε.Ε και θεσπίζει διαδικασίες παραγωγής και διαχείρισής τους παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
Ο νόμος-πλαίσιο ορίζει νέους στόχους ανακύκλωσης προς επίτευξη εκ μέρους της χώρας μας μέχρι το 2020, συμπεριλαμβάνοντας ποσοστό ανακύκλωσης 50% για τα οικιακά και παρόμοια απόβλητα και 70% για τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων. Επιπλέον η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση έως το 2013 να αναπτύξει εθνικό πρόγραμμα πρόληψης παραγωγής αποβλήτων.
Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων βαρύνει τον αρχικό παραγωγό αποβλήτων, τον τρέχοντα ή τους προηγούμενους κατόχους αποβλήτων.

Σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, ο νόμος-πλαίσιο ορίζει θέματα, όπως:
- την ευθύνη για τη διαχείριση των αποβλήτων
- τον έλεγχο επικίνδυνων αποβλήτων
- την απαγόρευση ανάμειξης επικίνδυνων αποβλήτων
- την επισήμανση επικίνδυνων αποβλήτων
- τα επικίνδυνα απόβλητα παραγόμενα από νοικοκυριά
- τα απόβλητα ορυκτέλαια και τα βιολογικά απόβλητα.
«Η νέα νομοθεσία αποτελεί μια "συνολική ρύθμιση", χωρίς διακρίσεις μεταξύ στερεών και υγρών αποβλήτων και με την ένταξη ειδικών ρυθμίσεων για τα επικίνδυνα απόβλητα» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο.
Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε και το νομοσχέδιο για τη διαδρομή – εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Για να γίνει δυνατή η κατασκευή του αγωγού, μετά την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας απαιτείται η θέσπιση ενός ειδικού νομικού πλαισίου με το οποίο θα διευκολυνθεί η εγκατάστασή του.
Με το παρόν νομοσχέδιο καθορίζεται:
Το καθεστώς περιορισμών κυριότητας που πρέπει να επιβληθούν στους ιδιοκτήτες, νομείς ή κατόχους των ακινήτων από τα οποία θα διέλθει ο αγωγός.
Το καθεστώς των απαλλοτριώσεων των απαραιτήτων εκτάσεων.
Το καθεστώς των αποζημιώσεων προς τους ιδιοκτήτες, νομείς ή κατόχους των εκτάσεων αυτών.

Απο:www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: