Ψηφίστηκε και στα άρθρα του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, το Πράσινο Ταμείο και την Κύρωση Δασικών Χαρτών.Σημειώνεται ότι για το άρθρο 24, στο οποίο προβλέπεται ειδική διαδικασία κύρωσης χάρτη για οικισμούς στερούμενους νομικής έκδοσης, πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, ύστερα από αίτημα της ΝΔ. Το εν λόγω άρθρο υπερψήφισαν οι 148 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και καταψήφισαν οι 98 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 24, αναστέλλεται για δύο έτη με παράταση ενός έτους ακόμη η έκδοση και η αναθεώρηση των οικοδομικών αδειών εντός των οικισμών αυτών, καθώς και η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων.
Χτες το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί επί της αρχής. Το νομοσχέδιο είχαν καταψηφίσει η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη το χαρακτήρισε «τομή στην περιβαλλοντική πολιτική της χώρας» και υποστήριξε ότι «καθιστά εφικτή την κύρωση των δασικών χαρτών στη χώρα μας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία του δασικού πλούτου, αφού η μη κύρωση διαιωνίζει την κακοδιοίκηση και τις πελατειακές σχέσεις κομμάτων».
Ο εισηγητής της ΝΔ Αρ. Ντινόπουλος αμφισβήτησε ότι το νομοσχέδιο προωθεί την πράσινη ανάπτυξη, που ευαγγελίζονταν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, επίσης το κατά πόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι πόροι που θεσμοθετούνται θα εκταμιευθούν και θα διοχετευθούν στο Πράσινο Ταμείο.
Ο Ιω. Γκιόκας εκ μέρους του ΚΚΕ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα υποκριτικό και παραπλανητικό νομοθέτημα, αιτιολογώντας πως ούτε οι διατάξεις για το Πράσινο Ταμείο, ούτε αυτές για την κύρωση των δασικών χαρτών έχουν καμία σχέση με την προστασία, την αποκατάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Από τον ΛΑΟΣ ο ειδικός αγορητής Η. Πολατίδης είπε ότι αντί να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του προβλήματος, η κυβέρνηση προσπαθεί με «νομικίστικα κόλπα» να λύσει το θέμα, «η πολυνομία όμως και οι παράλογοι νόμοι που δεν εφαρμόζονται δεν λύνουν τα θέματα».
«Η σαφής στοχοθέτηση, βασισμένη σε περιβαλλοντικά και επιστημονικά κριτήρια, οι σταθεροί κανόνες χρηματοδότησης, οι ανεξάρτητες διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου, ο διαχωρισμός πολιτικής ηγεσίας και επιχειρησιακής λειτουργίας, η λογοδοσία απέναντι στους πολίτες θα έκαναν ένα τέτοιο Ταμείο επιτυχημένο. Το ζήτημα είναι ότι δεν συμβαίνουν όλα αυτά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο», σχολίασε η Ηρώ Διώτη από το ΣΥΡΙΖΑ.
Απο:www.tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου