ΙΔΡΥΣΕ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Πέρα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις απόψεις του, δεν μπορεί να μη σταθεί στο άσβεστο πάθος που τον διακρίνει -ακόμη και στα 85 του. Που τον διαπερνά όταν μιλάει κουνώντας πληθωρικά τα χέρια του, όταν ανάβει... «μια σπίθα», με την ελπίδα «να αντέξει στον άνεμο των εχθρών μας αποζητώντας μιαν άλλη και μιαν άλλη και ακόμη μιαν άλλη σπίθα, έως ότου φουντώσει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει».
Ο λόγος για τον Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίον ανήκει και η παραπάνω φράση. Τη χρησιμοποίησε για να περιγράψει την πρωτοβουλία του για την ίδρυση ενός Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών, την ανακοίνωση του οποίου έκανε χθες στο ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Πρόκειται για μια κίνηση, όπως εξήγησε, που δεν αποσκοπεί στον σχηματισμό ενός ακόμη κόμματος.
Απαντάει περισσότερο στην ανάγκη του κάθε ανεξάρτητου πολίτη «να συμβάλει με τις όποιες δυνάμεις του στην έξοδο της Ελλάδας από τη βαθιά κρίση στην οποία μας οδήγησε η διεθνής κρίση του καπιταλισμού και οι εξαρτημένοι από διεθνή κέντρα εξέχοντες πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι, μαζί με το σύνολο του πολιτικού κόσμου, που συμμετείχε ενεργητικά και παθητικά στον κατήφορο της δημόσιας ζωής από το 1974 έως σήμερα».
Ο κ. Θεοδωράκης μίλησε χθες για πολλά και διάφορα και επί της ουσίας κάλεσε τους ανεξάρτητους πολίτες σε «ανυπακοή ώστε να ακυρώνονται στην πράξη όλες οι παράνομες, αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές (σ.σ. κυβερνητικές) αποφάσεις».
Μίλησε για τους «μεγάλους εθνικούς κινδύνους που μας περικυκλώνουν απειλητικά» και για «ΝΑΤΟϊκά σχέδια που απειλούν την αυτοτέλεια της χώρας», αλλά και για την ανάγκη «να εξοντώσουμε το τέρας της ξένης εξάρτησης».
Το τέρας που, όπως είπε, «μεταμφιέστηκε σε Δούρειο Ιππο που έφτασε στο σημείο να νομοθετεί στη Βουλή των Ελλήνων κρυμμένος πίσω από μια ισχνή κοινοβουλευτική μειοψηφία, που, στην πραγματικότητα, την ακολουθεί μόνο ένα 20% "μνημονιακών" οπαδών κι οι περισσότεροι απ' αυτούς ακολουθούν πιθανότατα γιατί δεν βλέπουν ακόμη τη "μεγάλη εικόνα" των πραγμάτων...».
Εθεσε δε υπό αμφισβήτηση το αν πέρα από την τυπική νομιμοποίηση της εξουσίας υπάρχει και ουσιαστική, καθώς σήμερα, και με καταγεγραμμένο στις πρόσφατες εκλογές ένα τόσο μεγάλο ποσοστό αποχής, «η μεν μειοψηφία κυβερνά, η δε πλειοψηφία είναι καταδικασμένη να υφίσταται παθητικά τις αποφάσεις της».
Η εξάρτηση
Σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση έγιναν κόμματα εξουσίας χάρη στην εμπιστοσύνη και την εύνοια των δυνάμεων της ξένης εξάρτησης. «Επομένως, σήμερα, πρόσθεσε, είναι πιστά όργανα της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως αυτή εκπορεύεται από τα δύο κέντρα της διεθνούς εξουσίας με την οποία και τα δύο κόμματα είναι στενά συνδεδεμένα: τις ΗΠΑ και την Ευρώπη των τραπεζών».
Επέρριψε ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση ότι προκάλεσε η ίδια με την τακτική της το δίλημμα «ΔΝΤ ή πτώχευση» και υπογράμμισε ότι με πρόσχημα το δίλημμα αυτό η χώρα έχει τεθεί υπό την ουσιαστική διακυβέρνηση του ΔΝΤ και της Ευρώπης των τραπεζών.
«Σήμερα, τόνισε, μπορούμε να πούμε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, δηλαδή ιστορικά και εθνικά ακατάλληλος να υποστηρίξει τα δικαιώματα του λαού του».
Ζήτησε να σταματήσει η Ελλάδα να αγοράζει πολεμικά όπλα από τη Γερμανία και τη Γαλλία και να συνδυαστεί η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους μας με την καταβολή από μέρους της Γερμανίας των οφειλομένων σε μας πολεμικών αποζημιώσεων. Πρότεινε να απευθυνθεί η Ελλάδα στη Ρωσία και στην Κίνα, οι οποίες, είπε, «είναι πιθανό όχι μόνο να μας δανείσουν με χαμηλότερο επιτόκιο αλλά και να είναι διατεθειμένες να πληρωθούν με τη δημιουργία κοινοπραξιών, όπως έγινε με την COSCO, σε μια σειρά από έργα που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».
Επικαλούμενος και τα λόγια του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γεώργιου Κασιμάτη, ανέφερε ότι το Μνημόνιο και οι όροι της σύμβασης δανείου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τα 15 κράτη-μέλη της ευρωζώνης «δένουν χειροπόδαρα την Ελλάδα ως κυρίαρχο κράτος. Προσβάλλουν τον ελληνικό λαό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Εκανε μάλιστα ειδική μνεία σε έναν από τους πολλούς, όπως είπε, που εξευτελίζουν τη χώρα: τον όρο παραίτησης από την εθνική κυριαρχία υπέρ των δανειστών της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα μπορέσει να πληρώσει το χρέος της.
Εθνικοί κίνδυνοι
Μίλησε για εθνικούς κινδύνους (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία) και πρότεινε μεταξύ άλλων:
* Εκπόνηση νέου αμυντικού δόγματος εκτός των σχεδίων του ΝΑΤΟ «με τη δυνατότητα πραγματοποίησης συντριπτικών αμυντικών χτυπημάτων σε περίπτωση εχθρικής ενέργειας που να θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα της χώρας».
* Επανεξέταξη των σχέσεών μας με το ΝΑΤΟ. «Οι χώρες που μας απειλούν σήμερα, διεκδικώντας ελληνικά εδάφη είτε αμφισβητώντας κυριαρχικά μας δικαιώματα, τυχαίνει να έχουν την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική εκ μέρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», σημείωσε.
Πρότεινε ολιγομελής εθνική αντιπροσωπεία με εθνικό κύρος να επισκεφθεί:
* Την Αγκυρα για να συζητήσουν τα θέματα της υφαλοκρηπίδας, την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων, τις δύο μειονότητες στη Θράκη και στην Πόλη, στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών που έχουν προσυπογράψει οι δύο χώρες, αλλά και την απόφαση της Ελλάδας να καταγγείλει όλες τις συμφωνίες που έγιναν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και αφορούν το Αιγαίο.
* Τα Τίρανα και τα Σκόπια προκειμένου να δηλώσει ότι η Ελλάδα θεωρεί εχθρική πράξη κάθε μορφή διεκδίκησης εδαφών της και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί το όνομα «Μακεδονία», «τον Δούρειο Ιππο για τη διατήρηση του δόγματος της "Μακεδονίας του Αιγαίου" που πιθανή προσπάθεια εφαρμογής του για μας είναι casus belli». *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου