Η δημοτική ασφαλιστική ενημερότητα θα προβλεφθεί νομοθετικά με προσθήκη στο άρθρο 28 του φορολογικού νομοσχεδίου, όπου θα αναφέρεται ότι «βεβαίωση ενημερότητας χρεών θα εκδίδουν και οι δήμοι που δεν εξυπηρετούνται από την αρμόδια ΔΟΥ», δηλαδή το σύνολο των 325 δήμων, που διαθέτουν πλέον ταμειακές υπηρεσίες.
Αυτό σημαίνει για τους δημότες ότι δεν πρέπει από τώρα και στο εξής να αφήνουν απλήρωτο κανέναν λογαριασμό του δήμου γιατί υπάρχει ο κίνδυνος, εάν φανούν ασυνεπείς, να μην τους δοθεί δημοτική ενημερότητα.
Η δημοτική ενημερότητα θα έχει την ισχύ της «γνωστής» φορολογικής ενημερότητας. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι εάν οι πολίτες έχουν χρέη μεγαλύτερα από 300 ευρώ στον δήμο που κατοικούν, τότε ο δήμος δεν θα τους παρέχει τη βεβαίωση μη οφειλών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνδιαλλαγούν με το Δημόσιο και με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Ακόμα και σήμερα ένας δήμος μπορεί να «βεβαιώσει» οφειλές δημοτών από 300 ευρώ και πάνω, που αποστέλλονται στην εφορία και είναι άμεσα απαιτητές.
Η θεσμοθέτηση της δημοτικής φορολογικής ενημερότητας ήταν μία πρόταση της ΚΕΔΚΕ, στην οποία συμφώνησε το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα των δήμων. Σήμερα έχουν καταγραφεί σημαντικά ποσά, τα οποία δεν εισπράττονται από τους δήμους και αφορούν δημοτικά τέλη, κλήσεις, τέλη ύδρευσης κ.λπ.
Παράλληλα η θεσμοθέτηση της δημοτικής ενημερότητας θα δώσει τη δυνατότητα στους δήμους να δημιουργήσουν ελεγκτικούς μηχανισμούς, στον βαθμό που θα λογοδοτούν με τη σειρά τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών στους δήμους τους.
Παράλληλα, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρουν ότι με την απελευθέρωση της ενέργειας και την είσοδο νέων εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, θα υπάρχουν απώλειες δημοτικών τελών που αποδίδονταν στους δήμους με τη ΔΕΗ.
ΠΗΓΗ:ethnos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου