Στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σχετικά με τη χρήση χωματερών βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για το 2009. Ειδικότερα, στις ελληνικές χωματερές καταλήγει περίπου το 80% των αστικών απορριμμάτων - όταν άλλες χώρες έχουν προωθήσει εναλλακτικές χρήσεις των απορριμμάτων τους- ενώ κάθε κάτοικος στην Ελλάδα παράγει 478 κιλά απορριμμάτων.Πρώτη στον πίνακα σχετικά με τη χρήση χωματερών είναι η Βουλγαρία, καθώς οι εναλλακτικές χρήσεις απορριμμάτων στη γειτονική χώρα είναι ακόμη «άγνωστες». Η Βουλγαρία απλώς δεν διαθέτει άλλες μεθόδους. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση του σχετικού πίνακα, με το 82% να καταλήγει στις χωματερές, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 38%.
Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, η Ελλάδα ανακυκλώνει μόλις στο 17% των απορριμμάτων της, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 24%. Ενδεικτικά, η πρωταθλήτρια σε αυτόν τον τομέα Γερμανία ανακυκλώνει το 48% των αστικών απορριμμάτων της.
Η Σουηδία και η Δανία κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις σχετικά με την καύση των απορριμμάτων, με 49% και 48% αντίστοιχα, και ακολουθεί η Ολλανδία με 39%. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν χρησιμοποιούν καν αυτή τη μέθοδο, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μονάδες καύσης των σκουπιδιών καταλήγει το 20%.
Μόλις 2% των αστικών απορριμμάτων στην Ελλάδα καταλήγει σε μονάδες κομποστοποίησης, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 18%. Δανία και Ιταλία είναι πρωταθλήτριες στην κομποστοποίηση με 40% και 32% αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι η Eurostat ορίζει ως «αστικά απορρίμματα» όσα δημιουργούνται από τα νοικοκυριά, αλλά και όσα παρόμοια απορρίμματα παράγονται από μικρές επιχειρήσεις ή δημόσιους φορείς. Η Eurostat δεν λαμβάνει υπόψιν της στην έρευνα τα απόβλητα που παράγονται από την αγροτική και βιομηχανική δραστηριότητα.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου