Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Χρεωκοπίες

Στην Ευρώπη έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση περί του ενδεχομένου “επιλεκτικής χρεωκοπίας” της Ελλάδας. Αφορμή οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με άξονα τη γαλλική πρόταση για rollover (μετακύλιση) του χρέους, που προκαλούν ήδη απειλητικές αντιδράσεις οίκων αξιολόγησης.
Αν οι οίκοι δεν συμφωνήσουν, τότε μπορεί να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σ' αυτό που, με τρομοκρατική ασάφεια, ονομάζουν “επιλεκτική χρεωκοπία”.
Ο Τρισέ διαφωνεί, αλλά η Γερμανία και η Ολλανδία συζητούν το ενδεχόμενο ολιγόμηνης “επιλεκτικής χρεωκοπίας”, ώστε, λένε, να διευκολυνθεί η συμμετοχή περισσότερων ιδιωτών (δηλαδή τραπεζιτών), στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Εγείρονται πολλά ερωτήματα, όπως αυτά που αφορούν στη ρευστότητα των τραπεζών και κατ' επέκτασιν, της ελληνικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της ολιγόμηνης (πόσο;) “επιλεκτικής χρεωκοπίας”, θα δέχεται η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες; Χθες η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει το δανεισμό των πορτογαλικών τραπεζών, παρότι η Moody's υποβάθμισε την πορτογαλική οικονομία. Πρόκειται, άραγε, για δεδικασμένο που προδιαγράφει κάπως ευνοϊκή μεταχείριση για την Ελλάδα;
Πολλά παραμένουν ασαφή, σε μία διαδικασία που μοιάζει διερευνητική και αντανακλά συγκρούσεις μεγάλων συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για σπασμωδικά και αποσπασματικά μέτρα. Τόσο η γαλλική πρόταση με τα τοκογλυφικά επιτόκια 8% (υπολογίζεται ότι με τον ανατοκισμό θα διπλασιαστεί το δημόσιο χρέος μέσα σε μία δεκαετία) όσο και οι άλλες φόρμουλες που συνιστούν “πιστωτικό γεγονός” όχι μόνο δεν λύνουν, αλλά επιδεινώνουν το ελληνικό πρόβλημα. Επιχειρείται ο συμβιβασμός των ασυμβίβαστων!
Με αυτές τις φόρμουλες επιχειρείται επίσης η παράκαμψη της μοναδικής οδού που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, και είναι η συνολική ευρωπαϊκή λύση, ενταγμένη σε σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι απούσα από τις ευρωπαϊκές διεργασίες. Ασχολείται με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη φοροεπιδρομή στους πολίτες. Πρόκειται για στάση πολιτικής χρεωκοπίας.

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: