Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα ανάμεσα στα τρία κράτη - μέλη της Ε.Ε. με τον υψηλότερο δείκτη μιζέριας


ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*


Οι βαρύτερες συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της πολιτικής που εφαρμόζεται τους τελευταίους 16 μήνες είναι: η εκτίναξη της ανεργίας στο 16,6% του εργατικού δυναμικού, η δραστική μείωση των μισθών και των συντάξεων και ο υψηλός πληθωρισμός.
Με την ανεργία και τις περικοπές μισθών και συντάξεων έχουμε ασχοληθεί αναλυτικά σε πολλά προηγούμενα άρθρα μας, όχι όμως και με τον πληθωρισμό. Στο άρθρο αυτό θα συνεξετάσουμε την ανεργία και τον πληθωρισμό μαζί (το άθροισμά τους είναι γνωστό ως δείκτης μιζέριας -misery index- και δημιουργός του είναι ο Αμερικανός οικονομολόγος Arthur Okun). Το άθροισμα των δύο αυτών μαστίγων είναι πράγματι ένας δείκτης μιζέριας διότι η ανεργία είναι γάγγραινα στο κοινωνικό σώμα, ενώ ο πληθωρισμός ροκανίζει την αγοραστική δύναμη των (δραστικά μειωμένων σήμερα στη χώρα μας) εισοδημάτων.
Αντλώντας τα αναγκαία στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε., της Eurostat, εξετάζουμε στο άρθρο αυτό τον δείκτη μιζέριας της χώρας μας σε σύγκριση με εκείνο των υπολοίπων κρατών-μελών της Ε.Ε. και του συνόλου της (Ε.Ε. 27) το διάστημα Ιουλίου 2007 - Ιουλίου 2011, δηλαδή από ένα έτος πριν από το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης μέχρι τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τον πληθωρισμό σε δωδεκάμηνη βάση για όλα τα κράτη και για την ανεργία χωρίς εποχική προσαρμογή για τα περισσότερα από αυτά (τα στοιχεία για την ανεργία για τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο είναι του Ιουνίου, για το Ηνωμένο Βασίλειο του Μαΐου και τη Λιθουανία του Μαρτίου).
Τα στοιχεία για την ανεργία τον Ιούλιο 2007 και 2011 δίνονται στις δύο πρώτες στήλες του Πίνακα που ακολουθεί, για τον πληθωρισμό στις δύο επόμενες και για το δείκτη μιζέριας στην 5η και 6η. Στην 7η στήλη δίνεται η ποσοστιαία αύξηση του δείκτη μιζέριας τον Ιούλιο 2011 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2007.

Από τον Πίνακα αυτόν φαίνεται ότι:
Στην ανεργία τις τρεις πρώτες θέσεις με την υψηλότερη ανεργία τον Ιούλιο του 2007 κατείχαν κατά σειρά η Σλοβακία, η Πολωνία και η Πορτογαλία και τον Ιούλιο του 2011 η Ισπανία, η Εσθονία και η Λετονία. Την τελευταία θέση με τη χαμηλότερη ανεργία τον Ιούλιο του 2007 κατείχε η Ολλανδία και τον Ιούλιο του 2011 η Αυστρία. Η Ελλάδα το 2007 κατείχε την 6η θέση και το 2011 την 4η.
Στον πληθωρισμό τις τρεις πρώτες θέσεις με τον υψηλότερο πληθωρισμό τον Ιούλιο του 2007 κατείχαν η Λετονία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία και τον Ιούλιο του 2011 η Ρουμανία, η Εσθονία και η Ελλάδα. Την τελευταία θέση με τον χαμηλότερο πληθωρισμό τον Ιούλιο του 2007 κατείχε η Μάλτα και τον Ιούλιο του 2011 η Ιρλανδία.
Ο δείκτης μιζέριας αυξήθηκε σε 25 κράτη και μειώθηκε σε 2 (την Ουγγαρία και τη Γερμανία). Η μεγαλύτερη αύξησή του σημειώθηκε, κατά σειρά, στις Εσθονία, Ισπανία, Λιθουανία και Ιρλανδία (υπερδιπλασιασμός). Τις τρεις πρώτες θέσεις στον δείκτη μιζέριας τον Ιούλιο του 2007 κατείχαν η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Λετονία και τον Ιούλιο του 2007 η Εσθονία, η Ισπανία και η Ελλάδα.
Στο δείκτη μιζέριας η θέση της Ελλάδας χειροτέρευσε το διάστημα Ιούλιος 2007 - Ιούλιος 2011 δεδομένου ότι από την 7η θέση «ανέβηκε» στην 3η. Η χειροτέρευση αυτή οφείλεται στη χειροτέρευση της θέσης της τόσο στην ανεργία (από την 6η στην 3η θέση) όσο και στον πληθωρισμό (από την 7η στην 3η).
Από την επιδείνωση αυτή της θέσης της χώρας μας στον δείκτη μιζέριας φαίνεται καθαρά ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση εκτελώντας τις εντολές της τρόικας επιδεινώνει τα προβλήματα που έχει η προκαλέσει η μεγάλη μείωση των μισθών και των συντάξεων. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται από τη μια μεριά στη μεγάλη αύξηση της ανεργίας εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και από την άλλη στο γεγονός ότι η συνεχής αύξηση των έμμεσων φόρων διατηρεί τον πληθωρισμό σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η συνέχιση της πολιτικής αυτής. με βάση τα εξαγγελθέντα μετά τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στην Αθήνα στις 6.9.11 και στη Θεσσαλονίκη στις 11.9.11, θα προκαλέσει νέα αύξηση του δείκτη μιζέριας και παραπέρα επιδείνωση των προβλημάτων του λαού, οι αντοχές του οποίου εξαντλούνται. Αν η πολιτική αυτή δεν αλλάξει, και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, αναπόφευκτη θα είναι μια κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες.
__________
*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι τέως αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

πηγη: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: