Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ανεργία, ο φόβος των ανθρώπων...

πηγη: ΑΥΓΗ
Ο φόβος της ανεργίας αυξάνεται ραγδαία σ' όλο τον κόσμο, δείχνει διεθνής δημοσκόπηση του BBC που έγινε στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2011 μεταξύ 11.000 ανθρώπων από 23 χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι τους φοβίζει η ανεργία εξαπλασιάστηκε σε σχέση με την πρώτη δημοσκόπηση του είδους, που έγινε μόλις πριν τρία χρόνια, το 2009. Η ετήσια δημοσκόπηση του βρετανικού δικτύου, που διεξάγεται από την εταιρία Globescan και έχει τίτλο "The World Speaks" (Ο κόσμος μιλάει), καλεί τους ερωτηθέντες να απαντήσουν ποια θέματα συζήτησαν με συγγενείς και φίλους τους στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα μέσα από μια δεδομένη λίστα. Η διαφθορά και η φτώχεια παραμένουν πάντα στην κορυφή των ζητημάτων που ανησυχούν τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο, αλλά το πρόβλημα της ανεργίας αναδεικνύεται επίσης σημαντικό για το 18% των ερωτηθέντων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη δημοσκόπηση του 2009 ήταν μόλις 3%.
Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με το άγχος της ανεργίας διαφέρει θεαματικά από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στην Ισπανία, όπου το πρόβλημα είναι χρόνιο και τα ποσοστά των ανέργων νέων κυμαίνονται πάνω από 40%, το 54% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ανεργία είναι μόνιμη πηγή ανησυχίας που συζήτησαν με τους οικείους τους. Σε σχέση με τη δημοσκόπηση του 2010, το ποσοστό αυτό εμφανίζεται αυξημένο κατά 1/3. Η Γκάνα, το Μεξικό, η Νιγηρία, αλλά και η Τουρκία, είναι μεταξύ των υπολοίπων χωρών που το θέμα της ανεργίας απασχολεί το ένα τρίτο ή και περισσότερο, των ερωτηθέντων.
Αν και το BBC επιμένει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη ραγδαία άνοδο του φόβου της ανεργίας με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, είναι προφανές ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων στον κόσμο ζει σήμερα σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Σημειώνεται ότι πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ προειδοποιούσε ότι το ποσοστό ανεργίας στις χώρες - μέλη του θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα την επομένη διετία και μεσοσταθμικά θα κυμανθεί στο 8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: