Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

To άρθρο 7 του πολυνομοσχέδιου και η δημόσια περιουσία


Με το άρθρο 7 του πολυνομοσχεδίου όλη η ιδιωτική περιουσία του δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) μεταβιβάζεται στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (Ταμείου).
Το Ταμείο αυτό, που δεν ανήκει στο δημόσιο και λειτουργεί με όρους ιδιωτικής εταιρείας, έχει κατά νόμο ως αποστολή να εκποιεί ό,τι περιέρχεται σε αυτό. Ακίνητη και κινητή περιουσία, άυλα δικαιώματα, εμπράγματα δικαιώματα, δικαιώματα αξιοποίησης, εκμετάλλευσης κ.λ.π.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ασημικά βγαίνουν στο σφυρί ακόμα και η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας όπως και η αξιοποίηση και εκμετάλλευση όλων των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων της χώρας!
Μάλιστα, αυτή η αξιοποίηση - εκποίηση και εκμετάλλευση των κάθε λογής ακινήτων θα μπορεί να γίνει, όπως αναφέρει το άρθρο 7, με βάση τη νομοθεσία των Ολυμπιακών έργων!
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αυτά τα ακίνητα μπορούν να ''αξιοποιηθούν'' κατά παρέκκλιση των περιβαλλοντικών, χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων, ενώ θα μπορούν να καταπατούνται για την ''αξιοποίηση'' και αναβάθμισή τους, ο αιγιαλός, η παραλία, θαλάσσιος πυθμένας, να πραγματοποιούνται προσχώσεις στη θάλασσα και να διαμορφώνονται επί της θαλάσσης τεχνητές κατασκευές!!!

Όπως είναι φανερό, επίσης, επειδή παραδίδεται προς εκποίηση και η εκμετάλλευση πολιτιστικών μνημείων, αύριο θα δωθεί σε ιδιώτες ακόμα και η επιχείρηση εκμετάλλευσης της Ακρόπολης και του Μουσείου της Ακρόπολης.
Ακόμα χειρότερα, η περιουσία του Ταμείου μπορεί να τεθεί σε εκποίηση από τους πιστωτές του δημοσίου και να εκπληστηριαστεί, πολύ περισσότερο όταν το χρέος διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο ή να ''αξιοποιηθεί'' ως υποθήκη προκειμένου η χώρα να δανειοδοτηθεί. Άλλωστε, κάτι τέτοιο συζητείται να τεθεί ρητά ως όρος στη νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα.
Ακόμα δίνεται η δυνατότητα να πουληθούν μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών, χωρίς  την τήρηση του βιβλίου προσφορών, οι συμμετοχές του δημοσίου σε επιχειρήσεις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, (όπως  π.χ. το 17% της ΔΕΗ να πουληθεί χωρίς διαγωνισμό, αλλά με την ανάθεση σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία να το πουλήσει μέσω χρηματιστηρίου,  χωρίς βιβλίο προσφορών).


Δεν υπάρχουν σχόλια: