Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι αναπαλλοτρίωτο ανθρώπινο δικαίωμα

Ανακοίνωση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς*
Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι σταθερά προσηλωμένο στην υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών της ανθρωπότητας, εκ των οποίων το νερό είναι ένα από τα πολυτιμότερα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συμμετείχε και υποστήριξε ενεργά το Εναλλακτικό Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό, που έγινε στη Μασσαλία, 14-17 Μαρτίου.
Όπως και ο αέρας, ο ήλιος και τα δάση, το νερό αποτελεί κοινό αγαθό της ανθρωπότητας που πρέπει να διαφυλάξουμε, για τη διατήρηση του οικοσυστήματος που επιτρέπει την ύπαρξη ανθρώπινης ζωής στη Γη. Δεν είναι με κανένα τρόπο απλό εμπόρευμα.
Ως εκ τούτου, υπερασπιζόμαστε σθεναρά το αναφαίρετο δικαίωμα στο νερό ως κοινό αγαθό της ανθρωπότητας μέσα από μια διαδικασία κοινωνικής διαχείρισης των υδάτων και της αποχέτευσης.
Η σημερινή κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού θέτει σε κίνδυνο όλα τα δημόσια κοινωνικά και οικολογικά αγαθά. Βλέπουμε στην πραγματικότητα, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν την κρίση ως δικαιολογία για να προχωρήσουν σε μια διαδικασία βίαιης ιδιωτικοποίησης, χωρίς κανένα όριο και σε όλους τους τομείς. Το δημόσιο χρέος έχει γίνει η αιχμή του δόρατος αυτής της διαδικασίας, όπως το βλέπουμε με βάναυσο τρόπο να γίνεται στην Ελλάδα, όπου προωθείται η ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων οργανισμών διαχείρισης των υδάτων μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.
Σε αυτό το πλαίσιο καταγγέλλουμε τη σημερινή δομή του Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό που διοργανώνεται σε μεγάλο βαθμό από αυτούς τους ίδιους τους εμπόρους που ζητούν να αγοράσουν (αποκτήσουν) το νερό, με αποκλειστικό σκοπό την αύξηση των κερδών τους και αφήνοντας έξω από τη συζήτηση τους πολίτες.
Για εμάς, αντίθετα, η συμμετοχή των πολιτών, των χρηστών νερού, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ένα βασικό διακύβευμα στην αντίσταση απέναντι σε αυτήν την απειλή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε οποιονδήποτε κοινωνικό αγώνα αναπτύσσεται στην Ευρώπη, ιδιαίτερα εκείνους που δίνουν τη μάχη για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για το θέμα της δημόσιας ιδιοκτησίας και διαχείρισης του νερού (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, κα).
Θεωρούμε ότι μόνο μια πραγματικά δημόσια υπηρεσία μπορεί να εγγυηθεί το αναφαίρετο δικαίωμα στο νερό. Αυτή η δημόσια υπηρεσία θα πρέπει να είναι οργανωμένη αποκεντρωμένα και να ελέγχεται τοπικά από τους εκλεγμένους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους χρήστες και τους εργαζόμενους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έναν άλλο τρόπο χρηματοδότησης του νερού, με συμμετοχή των κρατών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη δημιουργία μιας συγκέντρωσης πόρων και επενδύσεων που να επιτρέπει την -απαραίτητη για την ισότητα μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών- εξισορρόπηση στην πρόσβαση στο νερό και τις υπηρεσίες αποχέτευσης, την ανάπτυξη της δημόσιας έρευνας για το νερό που σήμερα μονοπωλείται από τις πολυεθνικές. Στην πράξη, αυτό πρέπει να αντανακλάται με τη διασφάλιση της πρόσβασης στην ελάχιστη ποσότητα του νερού που κάθε άτομο χρειάζεται προκειμένου να ζήσει (50 λίτρα νερού την ημέρα ανά άτομο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ) και με μια διαχείριση που διαφοροποιεί τις χρήσεις νερού (οικιακή, γεωργική, βιομηχανική, πολυτέλειας) για το γενικό συμφέρον των πολιτών.
Στηρίζουμε επίσης τους αγώνες και τις μάχες που δίνουν οι εκλεγμένοι των κομμάτων μελών του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στα εθνικά και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, για τα νέα κοινωνικά δικαιώματα, ιδίως στον τομέα των υδάτων και της δημόσιας διαχείρισής τους.
Γι 'αυτό και προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δημιουργίας ενός Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο να αντικαταστήσει το σημερινό "Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», που χρησιμεύει μόνο για να επιβάλει λιτότητα στους λαούς της Ευρώπης. Το ταμείο αυτό θα είναι ένα είδος ευρωπαϊκής δημόσιας τράπεζας για τη διευκόλυνση των δημόσιων επενδύσεων για την κοινωνική και οικολογική ανάπτυξη. Το ταμείο αυτό πρέπει να διαδραματίσει επίσης ηγετικό ρόλο στην δημιουργία συμπράξεων «δημοσίου-δημόσιου» μέσω της διεθνούς συνεργασίας για την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής παγκόσμιας λύσης στον αντίποδα των πολυεθνικών.
To Γραφείο Τύπου

* Ο Συνασπισμός συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο «Εναλλακτικό Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό» που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία (14-17/3/2012). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: