πηγή: ΑΥΓΗ
Tην έντονη αντίδραση των εργαζομένων, των προέδρων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών, δέκα περιβαλλοντικών οργανώσεων και του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προκαλεί η αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μειώσει τους φορείς από 29 σε 14. Άπαντες επισημαίνουν ότι οι φορείς δεν επιβαρύνουν διόλου τον κρατικό προϋπολογισμό,
αφού χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από κοινοτικά προγράμματα, τα Διοικητικά τους Συμβούλια δεν αμείβονται και χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη και παντελώς ατεκμηρίωτη, τόσο από οικονομικής όσο και από επιστημονικής άποψης, τη συγχώνευση των φορέων, η οποία θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας.
Αναλυτικότερα, με κοινή τους ανακοίνωση ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων στους Φορείς και του Δικτύου Προέδρων Φορέων Διαχείρισης, αφού υπογραμμίζουν ότι το κύριο πρόβλημα ήταν και παραμένει η έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς πολιτείας για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του φυσικού πλούτου, ταυτόχρονα προειδοποιούν ότι " οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας αυταπόδεικτα αποτελούν τον σημαντικότερο εθνικό πλούτο τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές. Μη βρίσκοντας κανένα άλλο προφανές όφελος από αυτή την κίνηση, καταλήγουμε στο να αντικαταστήσουμε την αρχική μας άποψη ότι πρόκειται για προχειρότητα με την άποψη ότι πρόκειται τελικά για σκοπιμότητα. Ο δρόμος για τα μεγάλα έργα στις 'Προστατευόμενες Περιοχές' ανοίγει".
Με επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις παρατηρούν πως η απόφαση, αγνοώντας παντελώς την απαραίτητη συμμετοχική διαχείριση και διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο, δεν θέτει τις βάσεις για ουσιαστική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών και άρα για αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία του. Οι Αρκτούρος, Αρχέλων, Ορνιθολογική Ελληνική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και WWF Ελλάς αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της συγχώνευσης. Όπως υπογραμμίζουν, "ενδέχεται να δημιουργήσει ένα θεσμικό και λειτουργικό κενό, αποδυναμώνοντας την αναπτυξιακή προοπτική των οικολογικά σημαντικότερων περιοχών της χώρας και αγνοώντας ότι η διαχείριση της φύσης δημιουργεί ευκαιρίες ενίσχυσης του τοπικού εισοδήματος μέσω της αειφορικής αξιοποίησης του φυσικού κεφαλαίου. Εκτιμούμε ότι η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν θα φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αλλά ενέχει και τον σοβαρό κίνδυνο οπισθοχώρησης των περιβαλλοντικών κατακτήσεων που έχει καταφέρει η Ελλάδα με κόπο τα τελευταία χρόνια».
Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για το ΥΠΕΚΑ σημειώνει ότι η περίπτωση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Φ.Δ.) είναι χαρακτηριστική της ανέξοδης και ανούσιας πολιτικής των περιβόητων συγχωνεύσεων προς εξοικονόμηση πόρων. Οι υφιστάμενοι 29 φορείς καλύπτουν μόλις 80 από τις περίπου 380 προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας. Αν υπήρχε μία προφανής ανάγκη, αυτή θα ήταν να αυξηθούν και όχι να μειωθούν. Επισημαίνει ότι πουθενά δεν αναφέρεται το ποσό που θα εξοικονομηθεί και προσθέτει: "Αν καταργήσουμε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Φ.Δ., θα εξοικονομήσουμε επίσης το απίθανο ποσό των 0 (μηδέν) ευρώ, καθότι τα μέλη των Δ.Σ. είναι άμισθα. Η αλήθεια είναι ότι, συνεπή στη λειτουργία που τους ανατέθηκε, τα Δ.Σ. φροντίζουν για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Πιθανόν αυτό να αποτελεί εμπόδιο για την απρόσκοπτη εφαρμογή της πολιτικής που θέλει παντού πινακίδες 'Πωλείται'. Αυτό που πολύ καλά καταφέρνει η εφαρμοζόμενη πολιτική διαρροών και δημηιουργίας εντυπώσεων είναι (κατά τη γνωστή συνταγή που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε Ολυμπιακή, πανεπιστήμια, νοσοκομεία...) απαξίωση και αποψίλωση των Φ.Δ. για το ευκολότερο ξεπούλημα των πλουσιότατων δημόσιων πόρων που είναι το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου