Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Γενική κατακραυγή για την επίθεση στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών του Πειραιά

 Τα κόμματα της Βουλής, στο σύνολό τους, καταδίκασαν την επίθεση στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών του Πειραιά από μέλη της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» - Για εγκληματική δράση και ναζιστική συμπεριφορά κάνουν λόγο .



Ομάδα χρυσαυγιτών προκάλεσε ζημιές και έγραψε συνθήματα στους τοίχους του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών στον Πειραιά, που στεγάζεται στην Παλιά Κοκκινιά, κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου. Σύσσωμη η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση καταδίκασαν τις πράξεις αυτές των υποστηρικτών του ακροδεξιού κόμματος.


Ν.Δ.
«Καταδικάζουμε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την απρόκλητη επίθεση οπαδών της Χρυσής Αυγής εναντίον του σχολικού συγκροτήματος, όπου φιλοξενείται και το ανοιχτό σχολείο μεταναστών Πειραιά. Σε μια σύγχρονη δημοκρατία τέτοιες ενέργειες μίσους δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι οι Αρχές θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συλληφθούν οι δράστες».

ΠΑΣΟΚ
Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συνδέει την την επίθεση στο σχολικό συγκρότημα που φιλοξενείται το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, με την Χρυσή Αυγή και καταδικάζει την ενέργεια αυτή.
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε «επίθεση Χρυσαυγιτών στο σχολικό συγκρότημα που φιλοξενείται το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά» και ειδικότερα ότι: «Τη μέρα που τιμούμε τα 70 χρόνια από τη θηριωδία των Ναζί και των συνεργατών τους, στην Κοκκινιά, οι σημερινοί εκπρόσωποι τους, επιλέγουν να θυμίσουν τη δική τους παρουσία. Αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πατρίδα ούτε με την ιστορία της. Οι απόγονοι των συνεργατών των ναζί είναι άξιοι συνεχιστές τους».
Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ καλεί την πολιτεία «να αποκαλύψει τους δράστες και να εγγυηθεί την ασφάλεια των μεταναστών μαθητών και των εθελοντών καθηγητών, του ΑΣΜΠ.
»Οι τραμπουκισμοί των Νεοναζιστών και εγκληματιών της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται να σταματήσουν την μεγάλη προσφορά των εθελοντών καθηγητών προς τους οικονομικούς μετανάστες, που αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στη πατρίδα μας, μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη θα υπερνικήσουν το μίσος, τον ρατσισμό και τον διχασμό».


ΣΥΡΙΖΑ
Ο Θοδωρής Δρίτσας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, δήλωσε από μέρους του: «Τίποτα δεν είναι τυχαίο. 17 Αυγούστου 1944. Μπλόκο της Κοκκινιάς. Δύο μήνες πριν την απελευθέρωση κουκουλοφόροι ταγματασφαλίτες συνεργάτες των Γερμανών Ναζί με αρχηγό τον Μπουραντά υποδεικνύουν Έλληνες πατριώτες, εργάτες, πρόσφυγες, αντιστασιακούς ΕΑΜιτες για να εκτελεστούν επί τόπου από τα γερμανικά τάγματα κατοχής.
»Εβδομήντα χρόνια μετά, σύγχρονοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, απόγονοι ιδεολογικοί και πολιτικοί των Μπουραντάδων, στην ίδια περιοχή, χίλια περίπου μέτρα από το χώρο της εκτέλεσης χτυπούν μέσα στη νύχτα στην Παλιά Κοκκινιά. Χτυπούν το σχολικό συγκρότημα του 14ου Γυμνασίου και το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών. Χτυπούν, ίσως και σε αντιπερισπασμό, δύο μέρες πριν από την επέτειο του Μπλόκου, που δεν την αντέχουν.
»Ο λαός του Πειραιά, της Νίκαιας, της Κοκκινιάς ξέρει καλά από προσφυγιά, από ανθρώπινο πόνο και από αγώνα για επιβίωση με αξιοπρέπεια. Ξέρει καλά από αλληλεγγύη και αντίσταση. Γι΄ αυτό ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ανθρωπιά, ελευθερία, δημοκρατία, μόρφωση, προκοπή και δημιουργία. Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά πάνω από δέκα χρόνια βήμα-βήμα, χάρις στην ακούραστη εθελοντική δουλειά δεκάδων ανθρώπων, κυρίως εκπαιδευτικών, έχει αναδειχθεί σε υποδειγματικό εργαστήριο αλληλεγγύης, παιδείας και πολιτισμού. Υπόδειγμα απόλυτα συμβατό με τις ιστορικές αλλά και σύγχρονες αξίες του λαού της Κοκκινιάς».
Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης σωμπληρώνει πως «η θρασύδειλη επίθεση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής έπεσε ήδη στο κενό. Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών και το 14ο Γυμνάσιο δεν είναι μόνα τους. Έχουν την αναγνώριση, το σεβασμό και τη στήριξη των λαϊκών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της πειραιώτικης κοινωνίας. Αταλάντευτη βέβαια η στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά και από το Λιμάνι της Αγωνίας-Πειραιάς η πόλη μας»
«Είναι θετικό ότι η κινητοποίηση της ηγεσίας και των δυνάμεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά και του αρμόδιου Αστυνομικού Τμήματος Καμινίων ήταν άμεση. Ζητάμε να φτάσει μέχρι τέλος η αστυνομική και η δικαστική έρευνα. Οι δράστες της διάρρηξης, των βανδαλισμών και των κλοπών να αποκαλυφθούν και να δικαστούν. Στον Πειραιά και στην Κοκκινιά δεν περνά η ναζιστική τρομοκρατία των σύγχρονων Μπουραντάδων», καταλήγει χαρακτηριστικά.


ΚΚΕ
«Οι ρατσιστικές πρακτικές και οι αντιλήψεις πρέπει να απορριφθούν και να απομονωθούν από κάθε τίμιο εργάτη και λαϊκό άνθρωπο», απαντά η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά (ΤΟΠ) του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τους βανδαλισμούς που προκάλεσαν χρυσαυγίτες στο ανοιχτό σχολείο μεταναστών Πειραιά.
«Οι ρατσιστικές αντιλήψεις και οι πρακτικές, που τις συνοδεύουν είναι όπλο του κεφαλαίου για να διαιρεί τους εργάτες και να τους κρατά υποταγμένους και πάμφθηνους, για να μείνει στο απυρόβλητο το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
«Απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα είναι η καθημερινή στάση και δράση, του λαού και της νεολαίας του Πειραιά», τους οποίους το ΚΚΕ καλεί να δώσουν «μαχητικό παρών στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τη θηριωδία των Γερμανών ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους, πολιτικών προγόνων των χρυσαυγιτών, στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον».

ΔΗΜΑΡ
«Να μπει οριστικά τέρμα στην εγκληματική δράση της συμμορία των νεοναζί στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά» ζητεί η ΔΗΜΑΡ.
Παράλληλα, καλεί «κάθε δημοκράτη-ισα σε ένα πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο για να συνεχίσουμε να παλεύουμε για γειτονιές αλληλεγγύης και συνύπαρξης και όχι μίσους και μισαλλοδοξίας, για το δοκιμαζόμενο λαό της Κοκκινιάς και του Πειραιά, για όλους τους εργαζόμενους και άνεργους, για μια καλύτερη ζωή για όλους μας!»
Η ΔΗΜΑΡ «καταδικάζει την επίθεση στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά. Για την διερεύνηση των ποινικών αδικημάτων πρέπει να επιληφθεί αποφασιστικά η δικαιοσύνη. Καταδεικνύεται πλέον η ανάγκη ενίσχυσης του νομοθετικού οπλοστασίου με ένα σύγχρονο και επίκαιρο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Οι εθελοντές εκπαιδευτικοί συντελούν ένα αξιέπαινο έργο για τους μετανάστες το οποίο πρέπει να συνεχισθεί. Ο αγώνας για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, της ναζιστικής ιδεολογίας και την εκρίζωση του δικτύου της Χρυσής Αυγής οφείλει να είναι διαρκής και οι ευθύνες της Πολιτείας είναι αντιστοίχως μεγάλες με τις προσδοκίες της κοινωνίας. O ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν καμία θέση στη χώρα μας».

Γιάννης Μώραλης 
Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, με αφορμή την επίθεση στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Παλιά Κοκκινιά είναι μια συνοικία του Πειραιά με ιδιαίτερη ιστορία, συνυφασμένη πάντα με πολύπλευρους αγώνες για την Δημοκρατία. Την περιοχή αυτή και μάλιστα το σχολικό συγκρότημα που φιλοξενεί το ανοιχτό σχολείο των μεταναστών επέλεξαν άτομα με φασιστική νοοτροπία προκειμένου να προβούν σε καταστροφές και βανδαλισμούς. Η ενέργεια αυτή, εκτός του ότι είναι απόλυτα καταδικαστέα, προσβάλλει τη χώρα αλλά και τις δημοκρατικές αντιλήψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών του Πειραιά.
Ελπίζουμε ότι τα αρμόδια όργανα της πολιτείας θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συλληφθούν και να τιμωρηθούν εκείνοι που αδυνατούν να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν ανενόχλητοι και ατιμώρητοι να προσβάλουν την Δημοκρατία καταστρέφοντας την δημόσια περιουσία που ανήκει στο σύνολο των πολιτών».

Γιώργος Γαβρίλης 
Με αφορμή τους βανδαλισμούς, ο νεοεκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε τα εξής:
«Οι βανδαλισμοί στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών του Πειραιά δεν είναι μόνο μια πράξη ρατσιστικής βίας. Είναι μια ανοιχτή πρόκληση νοσταλγών των ταγμάτων ασφαλείας, των Μπουραντάδων, λίγες μόλις μέρες μετά από την επέτειο του ιστορικού Μπλόκου της Κοκκινιάς. Είναι μια πρόκληση απέναντι στην Κοκκινιά της προσφυγιάς, των εργατικών και αντιφασιστικών αγώνων, της Αντίστασης στον Γερμανό κατακτητή.
Είναι ξεκάθαρο ότι η νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών και τους εθελοντές συντελεστές του, που εδώ και 10 χρόνια αναπτύσσουν μια αλληλέγγυα μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα, που αναγνωρίζεται από όλη τη κοινωνία της Κοκκινιάς και γενικότερα του Πειραιά.
Παράλληλα, καλούμε όλους τους πολίτες να διαμορφώσουμε ένα πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο, που θα βάλει οριστικό τέλος στην εγκληματική δράση της συμμορίας των νεοναζί στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: