/ πηγή: η Εποχή
Μόλις την περασμένη Παρασκευή το πρωί στάλθηκε εγκύκλιος για την προσέλευση των μαθητών στον αγιασμό, που θα τελεστεί τη Δευτέρα σε όλα τα σχολεία στον αύλειο χώρο, και προτρέπει τα σχολεία να προγραμματίσουν διαφορετικές ώρες άφιξης και αναχώρησης των μαθητών, εφόσον είναι εφικτό, για αποφυγή του συνωστισμού και περιορισμό των επαφών μεταξύ παιδιών-γονέων-προσωπικού κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου, τα παιδιά που έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου. Η είσοδος των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο γίνεται με επίδειξη και όχι προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος. Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Ο δεύτερος έλεγχος, συστήνεται να διενεργείται την 3η ημέρα μετά τον πρώτο.
Όσον αφορά τη χρήση μάσκας, η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες σε όλα τα τμήματα, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των νηπιαγωγείων.
Σαν να μην πέρασε ένας χρόνος
Όμως, το κυρίως πρόβλημα έγκειται στα βασικά αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας που παραμένουν ανεκπλήρωτα για τρίτη σχολική χρονιά εν μέσω πανδημίας και αφορούν την αραίωση των σχολικών τμημάτων, πρόβλεψη που απαιτεί πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών και αξιοποίηση επιπλέον χώρων. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας αρνείται την πραγματικότητα με τη χρήση «δημιουργικής στατιστικής και συμψηφισμών», όπως επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Νίκος Φίλης και η Μερόπη Τζούφη, τομεάρχες Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και επισημαίνουν: «Περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά, ειδικά στα αστικά κέντρα, στοιβάζονται σε τάξεις των 18-30 μαθητών και το υπουργείο Παιδείας δεν έπραξε απολύτως τίποτα ώστε να επιτευχθεί η αραίωση του μαθητικού πληθυσμού. Αντιθέτως, πέρυσι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει με νόμο στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, ενώ φέτος προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, ακόμα και στην πυρόπληκτη Εύβοια». Ενώ θυμίζουν ότι «η Επιτροπή Ειδικών είχε προτείνει ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας στα σχολεία, τη μείωση του αριθμού των μαθητών – κάτι που αρνήθηκε η κυβέρνηση με επακόλουθο να μείνουν τα σχολεία κλειστά για το μεγαλύτερο διάστημα στην Ευρώπη».
Μέτρα που δεν πάρθηκαν
Παράλληλα, το σύνολο σχεδόν των φορέων εκπαιδευτικών και γονέων αντιδρούν χαρακτηρίζοντάς ως ανεπαρκείς τις προβλέψεις για το άνοιγμα των σχολείων και με κατεύθυνση να μετατεθούν οι ευθύνες στης εκπαιδευτική κοινότητα και κυρίως σε εκπαιδευτικούς και γονείς.
Συγκεκριμένα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι:
- Περιόρισε τον αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών και στη γενική αγωγή αλλά και κυρίως στην παράλληλη στήριξη και συνεχίζει να εφαρμόζει το απαράδεκτο μέτρο των τρίμηνων συμβάσεων εργασίας.
- Δεν προέβλεψε αραίωση στα ολοήμερα τμήματα όπου συγχρωτίζονται μαθητές όλων των ηλικιών και τάξεων του σχολείου και τρώνε στην ίδια αίθουσα που κάνουν μάθημα.
- Δεν υλοποιεί κανένα μέτρο για ασφαλείς υγειονομικά μετακινήσεις των μαθητών (πέρυσι ίσχυσε το 100% στην πληρότητα των οχημάτων για τη μεταφορά μαθητών).
- Δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας αλλά αντίθετα προχωρά σε 2ωρες συμβάσεις και απολύσεις προσωπικού καθαριότητας.
- Αρνείται να ανταποκριθεί στο αίτημα για μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές μέσα στα σχολεία με την ευθύνη του ΕΟΔΥ, επιμένοντας στα self-test.
Ένα επιπλέον θέμα υπογραμμίζει στην Εποχή η βουλεύτρια και παιδίατρος Μερόπη Τζούφη, το οποίο αφορά τα προσφυγόπουλα που διαβιούν σε καμπ. «Οι περιφέρειες ακόμα περιμένουν τα χρήματα για τη μεταφορά των παιδιών αυτών στα σχολεία».
10 μείον 5, μείον 5, 6 διά 2, συν 8…
Προς… επίρρωση των παραπάνω, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ, αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού εντός της σχολικής κοινότητας, τότε απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Επιπλέον, ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε 50%+1 μαθητές του.
Την ίδια στιγμή, τα παιδιά που με ευθύνη των γονέων τους, όχι μόνο δεν εμβολιάζονται αλλά δεν υποβάλλονται σε τεστ, θα στερούνται το συνταγματικό δικαίωμα της μόρφωσης, μέτρο που καταγγέλλουν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Παιδείας και Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Φίλης και Α. Ξανθός αντίστοιχα, διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «στηρίζει, με κάθε δυνατό τρόπο, τον καθολικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών». Ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτό «η Πολιτεία να αντιμετωπίσει τη συμπεριφορά μικρού αριθμού γονέων που επιλέγουν να αφήσουν απροστάτευτα τα παιδιά τους απέναντι στον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, με μια ακραία τιμωρητική πράξη απέναντι σε εφήβους και παιδιά, λες και ευθύνονται αυτά για την ανεύθυνη στάση των γονέων τους».
Μετά το μαστίγιο και καρότο
Την ίδια στιγμή, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες κάτω των 17 ετών. Μόνο τις πρώτες έξι μέρες του Σεπτεμβρίου, τα κρούσματα που αφορούσαν ανηλίκους 0-17 ετών έφτασαν τα 2.158, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών κρουσμάτων. Αλλά και τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε ενημέρωση την προηγούμενη εβδομάδα για την πορεία της πανδημίας ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικά: Στην ηλικιακή ομάδα 15-17, έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 20% και, αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 23,1%. Μέχρι στιγμής, έχουν εμβολιαστεί 74.000 παιδιά, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 12-14 έχει εμβολιαστεί μόλις το 9,6%, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 11,5%, αν υπολογιστούν και τα κανονισμένα ραντεβού. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει στην Εποχή η Μερόπη Τζούφη, για τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που δεν υπάρχει οδηγία εμβολιασμού, η ευαλωτότητα είναι αυξημένη και δεν υπάρχει ορατός, με βάση τα κυβερνητικά μέτρα, ορίζοντας ανατροπής αυτής της συνθήκης.
Eν τω μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει στα χέρια του εισήγηση για επιβράβευση προς τα παιδιά που θα εμβολιαστούν, κατά τα πρότυπα της Κάρτας Ελευθερίας. Εκτιμάται μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί σε ένα από τα πακέτα των προσεχών ανακοινώσεων.
Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να ζητά «να συγκληθούν σε κοινή συνεδρίαση οι Επιτροπές Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ώστε να συζητηθεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, παρουσία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», έστω και την ύστατη ώρα. Μάλιστα, από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνεται ότι «η ανάγκη να λειτουργήσουν κανονικά φέτος τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι περισσότερο από επιτακτική. Τρίτη χρονιά με την εκπαίδευση "κλειστή" θα είναι μια παιδαγωγική και κοινωνική καταστροφή». Η κυβέρνηση διατείνεται το ίδιο αλλά τα μέτρα που πήρε και εκείνα που δεν πήρε, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις επιστημόνων, φαίνεται να μην οδηγούν σε ανοιχτά σχολεία με διάρκεια και ασφάλεια για όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου