Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

9 δισ. το ύψος της κοινωνικής και εργασιακής κατεδάφισης


πηγή: left.gr
Στο 2013 πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής της διετίας 2013-2014 με το πακέτο του 2013 να «φουσκώνει» στα 9 δισ. ευρώ υπό το βάρος των πιέσεων της τρόικας.

Οπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, η διαπραγμάτευση για τα επώδυνα μέτρα του 2013 θα πρέπει να θεωρείται «κλεισμένη», ενώ σήμερα επίκειται νέα συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται:


Πλήρης κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινού επιδόματος στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων και του ΟΓΑ.

Περικοπές στις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων μέσω της επιβολής ενός νέου, χαμηλότερου ορίου 720 ευρώ το μήνα.

Μειώσεις 22% - 35% στα εφάπαξ.

Πρόσθετες μειώσεις στις συντάξεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας εξαιτίας των μειώσεων που θα επιβληθούν στους συντάξιμους μισθούς με την κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης, από τα 15 στα 20 έτη.

Μείωση κατά 10% - 20% της σύνταξης που λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι.

Αύξηση του βασικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 έτη από το 2013 πράγμα που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα ειδικά μειωμένα όρια ηλικίας. Το σενάριο προβλέπει ότι από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά δύο έτη, θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με βάση το νόμο Λοβέρδου.

Κατάργηση τους ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 65 ετών.

Κατάργηση των ειδικών βοηθημάτων που λαμβάνουν από τον ΟΑΕΔ οι εποχιακά επιδοτούμενοι άνεργοι (οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, μουσικοί, τραγουδιστές κ.ά.)

Μειώσεις μέχρι 30% στις αποδοχές των υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.

Εξοδος 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο ύστερα από ένα χρόνο μέσω του μοντέλου της διαθεσιμότητας .

Κατάργηση των πολυτεκνικών και τριτεκνικών επιδομάτων που χορηγούνται από τον ΟΓΑ και αντικατάσταση τους από επιδόματα που θα καταβάλλονται σε οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Τα νέα επιδόματα θα κυμαίνονται από 40 έως 50 ευρώ μηνιαίως. Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα 10.000 - 20.000 ευρώ και στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα 20.000 - 30.000 ευρώ. Εάν το οικογενειακό εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 30.000 δεν θα χορηγείται πλέον κανένα επίδομα.

Κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά από την 1-1-2013 για όλους τους φορολογούμενους

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για νοσήλια, γιατρούς, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, ασφάλιστρα που σήμερα εκπίπτει από το φόρο ποσοστό 10% της δαπάνης.

Φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους με ενιαίο συντελεστή.

Ενιαίος φόρος στα ακίνητα με κλιμακωτούς συντελεστές ανάλογα με την αξία του ακινήτου στον οποίο θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου κτήματα.

Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα στα εργασιακά

Σε παράλληλη διαπραγμάτευση μεταξύ των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση και μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και της τρόικας βρίσκονται τέσσερις τελικές παρεμβάσεις στα εργασιακά που άλλα θα «κλειδώσουν» ως προαπαιτούμενα για την καταβολή της επόμενης δόσης και θα ενταχθούν στο πακέτο των νέων μέτρων και άλλα θα παραπεμφθούν για επίλυση (και νομοθέτηση) μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου. 

Τα μέτρα για τα εργασιακά περιλαμβάνουν:

1. Τον καθορισμό από το κράτος του κατώτατου μισθού. Τα τεχνικά κλιμάκια των εμπειρογνωμόνων της τρόικας δεν ζητούν μόνο να νομοθετηθεί ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού (κάτι που ήδη έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ι. Βρούτσης) αλλά, ταυτόχρονα, να «αποκεφαλιστεί» η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έτσι ώστε το κράτος να ορίζει ένα ελάχιστο εθνικό μισθό (586 ευρώ) χωρίς τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις λόγω πολυετίας και επιδόματος γάμου.

2. Τη μείωση έως και 50% του ύψους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης μέσω και του περιορισμού στους τρεις μήνες κατ' ανώτατο όριο του χρόνου προειδοποίησης. Εχουν ζητήσει, μάλιστα, στο καθεστώς αυτό των αποζημιώσεων να ενταχθούν και οι πάγιες αντιμισθίες δικηγόρων και γιατρών.

3. Την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων εργασίας (αυξομειούμενες ώρες απασχόλησης, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και τήρηση του 40ώρου) σε εξαήμερη βάση. Και αυτό όχι μόνο μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων, αλλά, και με ατομικές συμφωνίες εργοδότη - εργαζομένου.

4. Τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες με «ισοδύναμα» έναντι των απωλειών που θα έχει το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να μειωθούν... κι άλλο οι συντάξεις). Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα νομοθετήσει, τελικά, την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών 1,1% υπέρ ΟΕΚ και Ε. Εστίας μαζί με το πακέτο των νέων μέτρων ενώ συναντά εμπόδια για την περικοπή του υπόλοιπου 3,9% από άλλες εισφορές.

Πληροφορίες: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: