Ράπισμα σε κυβέρνηση και Τρόικα από το Συμβούλιο της Ευρώπης
πηγή: left.gr
Παράνομη η μείωση του μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών επειδή τους ρίχνει κάτω από το όριο της φτώχειας των 580€/μήνα, παράνομη η επέκταση στον ένα χρόνο της «δοκιμαστικής περιόδου» κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να απολυθούν χωρίς προειδοποίηση, σύμφωνα με την Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης που εξέτασε τα μέτρα μετά από προσφυγή ελληνικών συνδικάτων. Ηχηρότατο «χαστούκι» σε κυβέρνηση και τρόικα, τη στιγμή που συμφώνησαν σε νέο πακέτο αντίστοιχων, κοινωνικά καταστρεπτικών μέτρων.
Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό εργατικό δίκαιο το 2010 είναι παράνομες, επειδή παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, σύμφωνα με μη-δεσμευτική απόφαση επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που εκδόθηκε σήμερα, Παρασκευή. Αυτή η απόφαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα εργατικά συνδικάτα ώστε να αμφισβητηθούν δικαστικά οι σχετικές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, δυο από τις ρυθμίσεις που υπαγορεύτηκαν από τους διεθνείς πιστωτές αντιβαίνουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (European Social Charter) και πρέπει να απαλειφθούν.
Η απόφαση, βασισμένη σε αγωγή από ελληνικά συνδικάτα του δημόσιου τομέα (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ΑΔΕΔΥ), αφορούν 2 μέτρα που λήφθησαν το 2010: το ένα αφορά την επέκταση στον ένα χρόνο της «δοκιμαστικής περιόδου» κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να απολυθούν χωρίς προειδοποίηση και το άλλο τη μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στα 2/3 του εθνικού κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με την επιτροπή, η επιμήκυνση της περιόδου κατά την οποία οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα σε «χρονικά εύλογη» προειδοποίηση πριν τον τερματισμό της εργασιακής του σχέσης αντιβαίνει άρθρο τον Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Επίσης, η μείωση του κατώτατου μισθού σημαίνει ότι οι νεαροί έλληνες εργαζόμενοι πέφτουν κάτω από το όριο φτώχειας των 580 ευρώ το μήνα.
«Η απόφαση διαπιστώνει το παράνομο των εν λόγω μέτρων και επίκλησή της μπορεί να γίνει στα εθνικά δικαστικά όργανα», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λουίς Χιμένα Κεσάδα, σε συνεντευξη Τύπου πριν την δημοσιοποίηση της απόφασης και πρόσθεσε: Οι αναπροσαρμογές των μισθών που οφείλονται στη διεθνή οικονομική κρίση δεν μπορούν να διαβρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένω όπως αυτά αποτυπώνονται στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Η επιτροπή δεν έχει δύναμη να επιβάλλει την απόφασή της, αλλά θα κάνει συστάσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών του 47μελού Συμβουλίου της Ευρώπης, που μπορεί τότε να υιοθετήσει ψήφισμα που θα ζητά να αναληφθεί «διορθωτικές κινήσεις».
Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διεθνής οργανισμός που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στα νομικά πρότυπα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προώθηση της δημοκρατίας και τη νομιμότητα. Είναι οργανισμός εντελώς ξεχωριστός από την Ευρ. Ενωση.
Η σχετική απόφαση, εδώ: http://www.coe.int/T/DGHL/Monitoring/SocialCharter/
Να εφαρμόσει τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης καλούν την κυβέρνηση τα συνδικάτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου