Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Πώς η χώρα δέθηκε στο Μνημόνιο.


πηγή: ΑΥΓΗ
Από τον Οκτώβριο του 2010, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών ανακάλυψε αίφνης ότι το έλλειμμα έχει εκτοξευθεί στο 12,5% του ΑΕΠ, το οποίο αργότερα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, μέχρι τον Μάιο του 2010, που η Ελλάδα δέθηκε στο Μνημόνιο, υπήρξαν πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στην κρίση.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής - σοκ είναι σήμερα ορατά στις χαίνουσες πληγές της ελληνικής οικονομίας. Στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά, στους ανέργους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν πραγματικό εφιάλτη, στους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, που φοβούνται πλέον σοβαρά για την επόμενη ημέρα σε μια χώρα που ευτελίζεται, λοιδορείται και εξαθλιώνεται. Η κοινωνία "βράζει" από την οργή και την απόγνωση, ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε τριτοκοσμική χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει από τον Σεπτέμβριο στη Βουλή πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου ο λαός να μάθει όλη την αλήθεια για τις ευθύνες που οδηγούν τη χώρα στην εξαθλίωση. Η “Αυγή” ανοίγει σήμερα τον "Φάκελο Μνημόνιο", αλλά και το νέο Μνημόνιο - fast track που ξεκινά με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

20/10/2009 O μόλις δεκατριών ημερών υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου ανακοινώνει στο Ecofin ότι η Ελλάδα μαστορεύει τα ελλείμματα. Το έλλειμμα για το 2009 θα κυμανθεί στο 12,5% του ΑΕΠ αντί για 6% που το υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση. “The game is over, we need serious statistics”, αναφωνεί ο Όλι Ρεν.

22/10/2009 Πριν περάσουν δύο ημέρες, αρχίζει το μαρτύριο των υποβαθμίσεων. Πρώτη η Fitch υποβαθμίζει την Ελλάδα από «Α» σε «Α-».

26/1/2010 Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, εγκαινιάζεται από την ελληνική κυβέρνηση η τακτική του «πειθαρχικού κρατούμενου». Όπου βλέπει κάμερα ο Γιώργος Παπανδρέου, υπόσχεται απολύσεις συμβασιούχων, ξήλωμα του ασφαλιστικού συστήματος και άλλες "γενναίες" μεταρρυθμίσεις.

15/02/2012 Σε συνέντευξη λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Eurogroup, ο κ. Παπακωνσταντίνου κάνει την απίστευτη δήλωση περί Τιτανικού.

3/3/2010 Προκειμένου να αντιμετωπίσει το κόστος δανεισμού, που η ίδια έχει εκτινάξει με τις δηλώσεις της, η κυβέρνηση ανακοινώνει περιοριστικά μέτρα ύψους 4,8 δις ευρώ.

Απρίλιος 2010 Η Τράπεζα της Ελλάδας διευκολύνει την κερδοσκοπία επί των ελληνικών ομολόγων, επιμηκύνοντας αδικαιολόγητα τον χρόνο διακανονισμού στις αγοραπωλησίες.

 Το διάγγελμα από το Καστελόριζο

23/4/2010 Με διάγγελμα από το Καστελόριζο και με μήνυμα στο Twitter, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης που συγκροτούν από κοινού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

29/04/2010 Μετά από αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις, η Standard and Poor’s τοποθετεί την χώρα μας στην κατηγορία «σκουπίδια».

6/5/2010 Το Μνημόνιο συζητείται στη Βουλή. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι τα μέτρα θα είναι κοινωνικά δίκαια, η ανάκαμψη θα έρθει γρήγορα και η πολιτική των δημοσιονομικών περιορισμών θα είναι μια σύντομη παρένθεση. Υπερψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ και η Ντόρα Μπακογιάννη. Από το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιούνται οι βουλευτές Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου. Συνταγματολόγοι επισημαίνουν την αντισυνταγματικότητα ρυθμίσεων του Μνημονίου, που προβλέπουν τη δυνατότητα του υπουργού Οικονομικών να υπογράφει εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, χωρίς την έγκριση της Βουλής, αλλά και την παραίτηση της Ελλάδας από κάθε ασυλία σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου.

7/7/2010 Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κώστα Κιλτίδη, και κατάρες του Ανδρέα Λοβέρδου για τη μεταπολίτευση, ψηφίζεται στη Βουλή νομοσχέδιο με σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

25/8/2010 Ιστορική δήλωση Παπακωνσταντίνου στη Βουλή: Ποτέ δεν τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα. «Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είτε βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου είτε υποτιμά κατάφωρα τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού είτε και τα δύο μαζί» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για παταγώδη αποτυχία των κυβερνητικών επιλογών και για ελεύθερη πτώση της οικονομίας μετά το Μνημόνιο.

 Διόγκωση του ελλείμματος

15/11/2010 Δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες από τις περιφερειακές εκλογές, και μια ακόμα, η τρίτη στη σειρά αναθεώρηση του ελλείμματος ανακοινώνεται. Στην υπόθεση εμπλέκεται η ΕΛΣΤΑΤ. Μέλη της Αρχής υποστηρίζουν ότι η ΕΛΣΤΑΤ, δεχόμενη πιέσεις από την Eurostat, διόγκωσε το έλλειμμα του 2009 από 12%-13% στο 15,4%, με στόχο να επιβληθούν επιπλέον δυσμενέστερα οικονομικά μέτρα.

9/12/2010 Υπό τον εκβιασμό της μη καταβολής της 3ης δόσης του δανείου, ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ. Περιλαμβάνει όλα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν αμέσως μετά τις περιφερειακές εκλογές. Διαφοροποιείται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος.

11/05/2011 Με τις υποβαθμίσεις να πέφτουν βροχή, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ανακοινώνεται μείωση των επιτοκίων κατά μία μονάδα και αύξηση του χρονικού ορίου για την αποπληρωμή των δανείων στα 7,5 χρόνια.

25/05/2011 Πρώτη συγκέντρωση των Αγανακτισμένων στην Ελλάδα.

 Η ώρα του Βενιζέλου

17/6/2011 Ανακοινώνεται ανασχηματισμός. Νέος υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Ευ. Βενιζέλος.

29/6/2011 Ψηφίζεται στη Βουλή με 155 ψήφους το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Διαφοροποιείται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η πρωτοφανής συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος αντιμετωπίζεται με μπαράζ δακρυγόνων και απροκάλυπτη αστυνομική βία.

21/7/2011 Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήγει σε συμφωνία νέας δανειοδότησης της Ελλάδας, ύψους 158 δισ. ευρώ.

30/7/2011 Δημοσιεύματα αποκαλύπτουν παράνομη κρατική ενίσχυση ύψους 100 εκατ. στην Proton Bank, την ώρα που η τράπεζα βαρύνεται ήδη με σκάνδαλο υπεξαίρεσης. Με την ενίσχυση διαφωνούν υπηρεσιακοί παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Τρεις μέρες αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καταθέτει στην Βουλή τροπολογία με την οποία απαλλάσσει τον εαυτό του και αναδρομικά όλους τους υπουργούς από το 1997 για παράνομες ενισχύσεις προς τις τράπεζες.

19/8/2011 Με διμερή συμφωνία, η Ελλάδα παρέχει εγγυήσεις στη Φινλανδία προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα δανειοδότηση. Το γεγονός αυτό προκαλεί κρίση μεταξύ των «δανειστών».

2/9/2011 Αποχωρεί αιφνιδιαστικά η τρόικα, μετά από διαφωνίες με τον υπουργό Οικονομικών για την κάλυψη των αποκλίσεων στα δημοσιονομικά μέτρα. Λίγες μέρες αργότερα ανακοινώνονται νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων και το ειδικό τέλος ακινήτων στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

19/10/2011 Ψηφίζεται στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου με τα μέτρα. Στην πλατεία Συντάγματος, η τεράστια συγκέντρωση χαρακτηρίζεται από σοβαρά επεισόδια μεταξύ ΠΑΜΕ και αντιεξουσιαστικού χώρου.

27/10/2011 Αναγνωρίζοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα οδηγείται σε αποτυχία, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αποφασίζει "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50%.

28/10/2011 ΟΙ επετειακές εκδηλώσεις για την επέτειο του "ΟΧΙ" μετατρέπονται σε μαχητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Βουλευτές και εκπρόσωποι της κυβέρνησης αποδοκιμάζονται σε πάρα πολλές πόλεις.

31/10/2011 Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα τη νέα δανειακή σύμβαση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταρρέει.

 Η κυβέρνηση Παπαδήμου

11/11/2011 Ορκίζεται κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ.

12/2/2012 Στη Βουλή συζητείται το Δεύτερο Μνημόνιο ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το δεύτερο δανειακό πακέτο και το PSI. Μετά την ψηφοφορία, διαγράφονται για παραβίαση της κομματικής πειθαρχίας 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 21 βουλευτές της Ν.Δ.

9/3/2012 Ολοκληρώνεται το PSI, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να φτάνει στο 95,7%. Οι πανηγυρισμοί θα δώσουν πολύ γρήγορα τη θέση τους στη σιωπηρή παραδοχή ότι, ακόμα και μετά το "κούρεμα", το χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο. Τεράστιες ζημιές στα αποθεματικά και στα διαθέσιμα ασφαλιστικών νοσοκομείων, πανεπιστημίων και άλλων ΝΠΔΔ, που χάνουν περίπου 15 δισ. ευρώ σε σύνολο περιουσίας 23,7 δισ. ευρώ. Τον σχετικό χειρισμό κάνει η Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ, μπροστά στην κατακραυγή, κυβερνητικοί παράγοντες υπόσχονται αποκατάσταση, δέσμευση που επίσης σιωπηρά θα εγκαταλειφθεί.

6/5/2012 Διεξάγονται εκλογές, χωρίς να προκύψει κυβέρνηση. Ιστορικά υψηλό ποσοστό της Αριστεράς, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 16,8%.

17/7/2012 Με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,9%, οι επαναληπτικές εκλογές οδηγούν σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Αντώνη Σαμαρά, και με τη συμμετοχή Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. Στο κείμενο προγραμματικής συμφωνίας η νέα κυβέρνηση υπόσχεται να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα για θέματα όπως η επιμήκυνση του προγράμματος, η εφαρμογή των μέτρων σε ευρύτερα χρονικά περιθώρια, η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και η αποφυγή νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: