Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΗΝ ΥΔΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης


Θέμα: Λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών, την αποκατάσταση των  σοβαρών καταστροφών από τη μεγάλη πλημμύρα στην Ύδρα και την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας.

Μία από τις μεγαλύτερες πλημμύρες που έπληξαν το νησί της Ύδρας στις 23 Οκτώβρη είχε σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και γι’ αυτό το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υπόμνημα του Δήμου Ύδρας προς το Υπουργείο Εσωτερικών (αρ. πρωτ. 3842/24-10-2015), εκτεταμένες καταστροφές έχουν υποστεί βασικές υποδομές π.χ. το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης (με αποτέλεσμα λύματα να χυθούν στους δρόμους και να υπάρχουν διακοπές στην υδροδότηση), κεντρικοί, πλακόστρωτοι δρόμοι του νησιού, ο Περιφερειακός δρόμος ΜΙΡΑ-ΜΑΡΕ που οδηγεί σε σπίτια, η μονάδα αφαλάτωσης και η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου, το Γυμνάσιο-Λύκειο Ύδρας, το Λιμάνι κ.ά.

Πληγές μετρούν τουλάχιστον 10 σπίτια που δεν μπορούν να κατοικηθούν και 8 καταστήματα έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ έχουν πληγεί συνολικά περίπου 20 καταστήματα. Γεφύρια και ρέματα έχουν φράξει από τόνους φερτού υλικού που παρασύρθηκαν. Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

Το κόστος των ζημιών (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αποζημίωση των σπιτιών και των καταστημάτων, που πρέπει να γίνει άμεσα) ξεπερνά τις 600 χιλιάδες ευρώ, γεγονός που καθιστά αναγκαία την άμεση, έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Ύδρας από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους (ταμείο αλληλεγγύης).

Οι πρόσφατες καταστροφές που σημειώθηκαν αποδεικνύουν ότι και η Ύδρα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο, επικαιροποιημένο, ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, προκειμένου να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, η λαϊκή περιουσία και συνολικά το νησί, που αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Σχέδιο, που να παίρνει υπόψη του την αύξηση του όγκου των βροχοπτώσεων και την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του νησιού. Διαφορετικά, είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν ανάλογες καταστροφές και στο μέλλον.

Ιδιαίτερα, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, πρέπει να πραγματοποιηθούν αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις στην περιοχή "Γεφύρια", απ' όπου σχηματίστηκε και ξεχύθηκε ένας ορμητικός χείμαρρος μεγάλου όγκου νερού, που παρέσυρε βαριά αντικείμενα (π.χ. βάρκες κ.α.) μέχρι το Λιμάνι, καταστρέφοντας στο διάβα του ότι έβρισκε..

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή αυτή βρίσκεται και το Γυμνάσιο-Λύκειο της Ύδρας, με 130 μαθητές. Την ώρα της κακοκαιρίας, δεκάδες μαθητές αναγκάστηκαν να παραμείνουν για αρκετή ώρα μέσα στο σχολείο.

Οι καταστροφές που σημειώθηκαν στην Ύδρα και σε όλη την Αττική δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μόνο μιας κακοκαιρίας, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής, που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους, η συνολική πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, η μη χρηματοδότηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, την ίδια στιγμή που παρέχεται προκλητική χρηματοδότηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και σε έργα βιτρίνας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

-- Την γρήγορη, έκτακτη και άμεση χρηματοδότηση για αποκατάσταση των ζημιών σε δημόσιες υποδομές (δίκτυο αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά κ.ά), αλλά και συνολικό σχεδιασμό άμεσης έναρξης έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ύδρας για προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα

-- Άμεση καταγραφή των ζημιών και έκτακτη χρηματοδότηση αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων πλημμυροπαθών νοικοκυριών και καταστημάτων για το σύνολο της ζημιάς, αλλά και απαλλαγή τους για αυτή τη χρονιά από ΕΝΦΙΑ, από τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, τιμολόγια ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερού κ.α. , πάγωμα χρεών .

Οι βουλευτές

Διαμάντω Μανωλάκου

Γιάννης Γκιόκας

Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: